
Van de toekomstige emigranten vindt 35% dat Nederland overbevolkt is en zoekt daarom de ruimte in het buitenland. Een stijging van 11% ten opzichte van 2016. Een nieuw motief om te vertrekken, zijn de toenemende klimaatregels 4%. Onderzoek in 2020 onder de 12.000 bezoekers van de komende EmigratieBeurs toont dit aan.
Andere belangrijke motieven om te emigreren zijn; omdat men gaat genieten van het pensioen 21% (16% in 2016), de slechte mentaliteit in Nederland 19% (23% in 2016), de migrantencrisis 10% (13% in 2016), of omdat men een baan zoekt in het buitenland 8% (16% in 2016). Minder belangrijke redenen zijn de criminaliteit 3% (5% in 2016) en de files 1% (3% in 2016).
Populaire bestemmingen trekken emigranten met speciale Emigratie Programma’s
Door de wereldwijde vergrijzing en de bloeiende economieën, hebben steeds meer landen moeite vacatures te vervullen. Om de gewenste vaklieden en specialisten aan te trekken zetten deze landen speciale Emigratie Programma’s op. Zoals Europa met Cross Border, Scandinavische landen met Emigration Express to Sweden, Canada met Express Entry, Australië met het Global Talent Program en Nieuw Zeeland met Jobs Down Under.
Zo vol is Nederland nu ook weer niet, tenzij je in het westen woont. Wie naar de drie Noordelijke provincies rijdt ziet nog genoeg ruimte, ook in de polders. Ik denk dat de werkelijke argumenten anders zijn. Met Nederland is vol kan men ook de voortdurende immigratie bedoelen. De ironie is dan wel dat de vertrekkende Nederlanders ook immigranten zijn voor de lokale bevolking in het land van bestemming 😉