Werken in het buitenland kent vele variaties, niet alleen het soort werk maar ook de duur van het verblijf. Wij onderscheiden werk voor een kort verblijf zoals vakantiewerk in het buitenland, vrijwilligerswerk, werken als au-pair en reizen en werken, zoals backpackers doen. Wie definitief gaat werken in het buitenland, noemen we expats. Maar je kan natuurlijk ook gaan studeren buiten Nederland. Weer een andere categorie zijn emigranten die een bedrijf starten in een nader land. Werken in het buitenland vereist een specifieke voorbereiding en aanpak, zo moet je er aan denken om je diploma’s te laten legaliseren en moet je meestal een werkvergunning of een speciaal visum aanvragen.
Werken/wonen in een ander EU-land, waarom zou je? Eigenlijk is het nog nooit zo makkelijk geweest om je grenzen letterlijk en figuurlijk te verleggen. De Europese Unie heeft vrij verkeer van personen hoog in het vaandel staan, en dat is te merken ook. Dankzij de regelgeving in de EU heb je als Nederlander in de rest van de Europese lidstaten bijvoorbeeld gelijke rechten bij sollicitatie en recht op sociale zekerheid (pensioen, uitkering bij ziekte en gezondheidszorg). Daarmee is meteen een boel papierwerk geregeld, waar je voorheen zelf achterheen moest. Leuk voor je CV! De Nederlandse economie was altijd al sterk op het buitenland gericht, maar dankzij internet en verbeterde transportmogelijkheden is de wereld om ons heen alleen maar kleiner geworden. Meer en meer ondernemers kijken over de grens, op zoek naar nieuwe mogelijkheden en afzetmarkten. En op zoek naar werknemers met internationale ervaring! Dus na een tijdje over de grens te hebben gewoond en gewerkt, heb je bij terugkomst alvast een streepje voor op de rest als je solliciteert naar een baan in Nederland. Werkervaring in Boedapest staat toch een stuk beter op je CV dan vakkenvuller in de buurtsuper, niet?
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 4 minuten
Uit onderzoek van NIDI blijkt dat ongeveer drie procent van de Nederlanders nadenkt over een vertrek naar het buitenland. Van deze groep van 510.000 mensen vertrekt jaarlijks 30 procent ook echt. De emigratie vanuit Nederland is in 10 jaar met 27 procent gestegen van 122.576 (2007) naar 155.370 (2018) per jaar.
Nederlanders zijn gewild in het buitenland vanwege hun opleiding, talenkennis, flexibiliteit en ondernemingszin. Daarnaast is het bij veel buitenlandse werkgevers bekend, dat veel Nederlanders graag in het buitenland willen werken.
Ben jij de volgende expat?
Wordt jij de volgende expat? Expat is een afkorting van expatriate: iemand die definitief of voor een tijdelijke periode, meestal één tot drie jaar, voor een internationale organisatie in het buitenland gaat wonen en werken. Het komt echter ook voor dat een expat in het buitenland zelf op zoek gaat naar een baan.
Door de mondiale vergrijzing en de bloeiende economieën, hebben steeds meer landen moeite vacatures te vervullen. Om de gewenste vaklieden en specialisten aan te trekken zetten deze landen speciale Emigratie Programma’s op die ook aantrekkelijk zijn voor Nederlandse professionals, de zogenaamde expats. De Expat Insider 2021-enquête geeft inzicht waarom expats naar het buitenland verhuizen en wat ze daar verwachten van hun loopbaan en leven. Volgens de enquête noemt 47% van de werkende expats hun carrière als de belangrijkste reden om naar een ander land te verhuizen. De meesten vonden zelfstandig een baan (17%), werden internationaal geworven (15%), of werden door hun werkgever gestuurd (13%). Slechts 2% verhuisde naar het buitenland om een eigen bedrijf te starten.