Je loopt al een tijdje met de gedachte rond. Hoe zou het zijn om ergens anders helemaal opnieuw te beginnen? Je bent niet de enige. Jaarlijks vertrekken duizenden Nederlanders om een nieuw bestaan op te bouwen in een ander land. Zij zetten de stap en gaan emigreren. Een nog veel grotere groep loopt gedurende korte of langere tijd rond met emigratieplannen.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 5 minuten
De reden om te emigreren zijn divers, sommigen hebben het compleet gehad met Nederland, anderen emigreren vanwege werk of voor de liefde. Weer anderen dromen van een nieuw start in beter klimaat en willen minder gejaagd leven of starten onderneming in het buitenland. Wat jouw motieven ook zijn. Je zult eerst moeten onderzoeken of jij de eigenschappen hebt om te slagen in het buitenland. Nog los van jouw persoonlijke ‘skills’, de regels in jouw nieuwe woonland moeten het ook mogelijk maken om van jouw emigratie een succes te maken. Dat vraagt om een gedegen voorbereiding en onderzoek. Maar waar begin je? Nou, hier bijvoorbeeld!
Dromen worden werkelijkheden voor hen die sterk genoeg zijn om erin te geloven.
George Bernard Shaw – Iers/Engels schrijver, criticus en Nobelprijswinnaar literatuur (1925) 1856-1950
Plannen om te emigreren: van droom naar oriëntatie
Met alleen dromen kom je niet verder. Het wordt tijd om je gaan oriënteren. Dat begint bij kennis vergaren. Lees meer over de geschiedenis en de toekomst van emigratie, maar ook vooral wat de motieven van Nederlanders zijn om te emigreren. Wellicht herken jij veel van wat je leest dan zit je op het juiste spoor. Natuurlijk heeft emigreren niet alleen voordelen, lees daarom ook de nadelen van emigratie en creëer voor jezelf een realistisch beeld. Om te kunnen emigreren moet je eerst weten wat emigratie daadwerkelijk inhoud en wat de overheid (de gemeente waar je woont) en de belastingdienst onder emigratie verstaan. Dat kan je hier lezen: wanneer ben je geëmigreerd? Bezoek ook de emigratiebeurs, lees een goed boek over emigratie en ook emigratieverhalen van andere die jou voorgingen.
Emigreren: alleen, met je partner of met je gezin (kinderen)
Het maakt een groot verschil of je alleen gaat emigreren, met een partner of met je gezin. Jij kan nog zo gemotiveerd zijn, maar als je partner dat wat minder is kan dat behoorlijk wat spanning geven in de relatie. Heb je kinderen die mee emigreren? Dan is de leeftijd vaak bepalend voor het succes. Jonge kinderen passen zich gemakkelijk aan in een nieuw land. Ze pakken de taal spelenderwijs op en hebben vaak snel een buitenlands speelkameraadje. Voor puberkinderen ligt dit een stuk lastiger. Zij hebben al een sociaal netwerk in Nederland opgebouwd en worden meestal niet snel gelukkig in een nieuw woonland waar zij opnieuw moeten wortelen.
Emigreren is kostbaar
Het financiële aspect bij emigratie is ook een succesfactor. Heb je te weinig budget en kan je in je nieuwe woonland moeilijk rondkomen dan zal dat veel stress en mogelijk ook spanning in je gezin of relatie met zich meebrengen. Emigreren is een dure aangelegenheid zelfs als het dagelijks leven in een ander land goedkoper is. Ga je ergens wonen en moet er verbouwd worden? Velen schatten de kosten te laag in. Er wordt te weinig rekening gehouden met verborgen verbreken. Zorg dat je een realistisch budget hebt en houdt altijd rekening met financiële tegenvallers. Ook het verhuizen van je in boedel kan behoorlijk kostbaar zijn, zeker als het naar een ander continent moet worden verscheept. Zo kost de inboedel van een huis met 3 slaapkamers naar Amerika verhuizen per schip, tussen de € 7.000,- en € 10.000,-
Alles over emigreren
Emigreren is de keuze om je geboorteland te verlaten en je definitief te vestigen in het buitenland. Voor het CBS ben je al geëmigreerd wanneer jij je laat uitschrijven uit het bevolkingsregister (dat is verplicht wanneer je in een jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft). De meeste Nederlanders die nu emigreren, vertrekken naar een ander Europees land, zeker 70 procent blijft in Europa. Emigreren is voor die groep een stuk eenvoudiger geworden, door de komst van de Europese Unie en de gelijkwaardige rechten van Europese burgers. Geboren Nederlanders kiezen nu vooral voor een emigratie naar naburige landen als België, Duitsland of Frankrijk. Een grote groep emigranten op zoek is naar een betere kwaliteit van leven (rust, ruimte een natuurlijke leefomgeving, minder stress en hectiek). Daarnaast migreren Nederlanders om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun geliefde of familie samen te zijn (gezinsmigratie). Pensionado’s die in een ander land gaan wonen, kiezen vaak voor een aangenamer klimaat.
Lees hier alles over het onderwerp emigreren, zoals, geschiedenis en toekomst, kijk hier: naarhetbuitenland.info/emigreren/alles-over-emigereren/ >>
Informatie over emigreren
Wie gaat emigreren doet zich er goed aan om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Naast hetgeen je in Nederland moet regelen, is het belangrijk dat je de belangrijkste regels en wetten in je nieuwe woonland ook kent. Gelukkig is er erg veel informatie over emigreren beschikbaar. Zo zijn er websites, televisieprogramma’s, emigratieverhalen in landelijke en regionale kranten, tijdschriften, boeken en zelfs een emigratiebeurs. Ondanks al deze informatie komen emigranten toch vaak voor verrassingen te staan. Vergeet niet dat Nederland een uiterst gestructureerd en goed geregeld land is. Wanneer je hier een nutsbedrijf belt voor water, gas, telefoon of internet is het vaak in een paar dagen geregeld. In het buitenland, afhankelijk van het land, kan een alleen al een elektriciteitsaansluiting soms wel een half jaar duren. Juist dit soort zaken zijn van belang om te weten omdat je anders nagal wat frustraties zult tegenkomen.
Meer informatiebronnen over emigratie lezen? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/emigreren/wil-jij-emigeren/informatie-over-emigreren/ >>