Tijdens de wintermaanden in Nederland voor een langere periode naar het buitenland vertrekken noemen we overwinteren. Ieder jaar ontvluchten ruim een half miljoen mensen ons kikkerlandje om elders te overwinteren, vaak gaat het om gepensioneerde Nederlanders. Zo’n 60% van de Nederlandse overwinteraars is tussen de zestig en zeventig jaar oud.
De reden om te gaan overwinteren zijn divers maar de meest genoemde reden is een aangenamer klimaat en vanwege gezondheidsvoordelen. De zonwarmte die goed is tegen bepaalde aandoeningen zoals reuma, psoriasis en op een aantal typen eczeem.
Denk er aan dat een lang verblijf consequenties kan hebben voor je zorgverzekering, je reisverzekering en ook andere verzekeringen als jij je huis in Nederland voor langere tijd niet bewoond achterlaat.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 8 minuten
Wat is overwinteren?
De winter in Nederland begint eind december. Winter in ons land betekent meestal: korte dagen, grijs en grauw weer. Tot eind maart een kwestie van afzien want dan begint de lente weer. Veel Nederlanders, voornamelijk senioren (pensionado’s), ontvluchten deze tijd. Begin januari is een favoriete tijd om te vertrekken, de feestdagen zijn achter de rug en de saaie eerste drie maanden van het nieuwe jaar breken aan.
De betekenis van overwinteren is volgens het woordenboek: ‘iemand die de winter doorbrengt in een warmer klimaat’. ‘Overwinteren’ bestaat al heel lang. Zelfs in de oertijd trokken mensen in Noord-Europa met de mammoets mee naar het zuiden. Vooral de ouderen onder ons hebben steeds meer moeite met de kou. Wanneer er sneeuw valt of het is glad komen ze het huis niet meer uit. Een andere reden is dat de donkere dagen het humeur negatief beïnvloed. Het kan zelfs deprimerend werken.
Overwinteren betekent voor een aantal dat ze vertrekken richting het zuiden op zoek naar een temperatuur van boven de 15 graden. Ze komen pas weer terug wanneer het in Nederland lente gaat worden.
Wie zijn de overwinteraars?
De meerderheid van de overwinteraars zijn gepensioneerden en (oudere) arbeidsongeschikten. Daarnaast is er nog een groep die genoeg geld heeft en daarom niet inkomensafhankelijk. Overwinteren kan op veel manieren. Ontspannen met een touroperator naar een appartementje in de Algarve. Naar de Spaanse Costa, of verder richting Azië kan natuurlijk ook.
Overwinteren: goed voor de gezondheid
Medisch deskundigen zijn het er over eens, in de herfst en winter wanneer het buiten langer donker is, kun je last krijgen van een winterdepressie. Je voelt je dan somber en lusteloos, en je hebt meestal concentratie- en energie problemen. Vaak is er ook een grote slaapbehoefte en eet men meer.
Het UV-B licht van de zon heeft een goede reputatie. Steeds meer wetenschappers melden dat een afgepaste dosering ‘B – zonnestralen’ een genezende werking heeft op de huidziekte psoriasis en op een aantal typen eczeem. Depressies verdwijnen door de weldaad van de zon en het zonlicht. Ook kan UV-B zonnestraling en de warmte, verlichting bieden bij sommige vormen van reuma. Overwinteren is dus goed voor je gezondheid.
Waar overwinteren?
Bij Nederlandse overwinteraars is Spanje en de Canarische eiland veruit het meest populair. Het klimaat, het gunstige prijspijl, de geringe afstand met het vliegtuig en de aanwezige medische zorg zijn daarvoor belangrijke redenen. Op bestemmingen waar veel pensionado’s en overwinteraars bivakkeren zijn zelf Nederlandse huisartsenpraktijken en klinieken beschikbaar, maar ook Nederlandse winkels, cafe’s en restaurants. Ook Portugal, Cyprus, Turkije en Malta zijn populaire oorden om de winter door te brengen. Sommige overwinteraars zoeken het verderop. Thailand, Curaçao, Bali, Costa Rica of Suriname zijn tevens populaire bestemmingen voor overwinteraars en pensionado’s. Denk er wel dat als je buiten Europa gaat overwinteren, je mogelijk een visum moet aanvragen. Bekijk ook altijd eerst de reisadviezen van het land waar je wilt gaan overwinteren, het is niet overal even veilig.
Wat voor accommodatie kiest een overwinteraar?
Een aantal overwinteraars kiest voor pakketreis met hotel of appartement. Dat biedt vooral gemak. De overwinteraars hoven niet te zoeken naar een dak boven hun hoofd en kunnen met vragen terecht bij een hostess. Anderen boeken zelf een accommodatie en een vliegticket. De derde optie een is vakantiehuis kopen en deze verhuren in de periode dat de overwinteraar weer in Nederland verblijft.
Wat zijn de kosten van overwinteren?
Overwinteren kan je zo duur maken als je zelf wilt, maar als je het slim aanpakt kan het ook relatief goedkoop. De uitgaven in de supermarkt kan in je overwinteringsland zelfs goedkoper zijn, zeker als je locale producten koopt. Geïmporteerde producten zijn vaak weer duurder. De grootste uitgaven voor overwinteraars zijn de reis en de accommodatie. Kies je een accommodatie die centraal ligt dan kan je bijvoorbeeld besparen op de kosten van een huurauto. Naast extra uitgaven voor overwinteren kan je ook besparen, zo heb je geen uitgaven voor gas en elektra van je huis in Nederland.
Een andere manier is door te zorgen dat je inkomsten hebt uit je woning in Nederland of geen kosten aan je verblijf in het buitenland. Hierbij kun je denken aan het verhuren van de woning in Nederland tijdens de maanden dat je overwintert of bijvoorbeeld te kiezen voor woningruil. In dat laatste geval ga jij in de wintermaanden naar de zon in Spanje en zit iemand uit Spanje tijdens die maanden in jouw woning. Op die manier veranderen jullie allebei even van omgeving zonder daar onnodig veel kosten voor te hebben. Daarnaast kan een investering in een vakantiewoning ook rendement opleveren. Je kan een dergelijk huisje in de zomermaanden aan anderen verhuren.
Kies je onderwerp
Voordelen en nadelen van overwinteren
Voor een langere periode naar het buitenland om te overwinteren kent natuurlijk voordelen maar ook nadelen.
De voordelen van overwinteren:
- Hogere temperaturen, meer zon, meer buiten en meer bewegen.
- Je humeur is beter en je voelt je meer ontspannen en energieker.
- Je hebt voor een langere periode een ‘vakantiegevoel’.
En natuurlijk zijn er nadelen:
- Je moet het een en ander voorbereiden en uitzoeken.
- Bagage inpakken en reizen.
- Extra uitgaven voor reis en accommodatie.
- Je kan last krijgen van heimwee (kleinkinderen, kinderen, vrienden en familie).
Tips voor overwinteren
- Heb je een bestemming om te overwinteren op het oog? Boek eerst een lange vakantie naar dezelfde bestemming om ervaring op te doen.
- Heb je een huisdier en neem je die mee naar het buitenland? Bekijk dan goed de voorwaarden van je land van bestemming er kunnen strenge eisen gelden.
- Bereid je goed voor denk daarbij aan:
- Eventueel een visum aanvragen.
- Verzekeringen (reisverzekering, zorgverzekering en ben je wel verzekerd voor inboedel en opstal als jij je huis voor langere tijd onbewoond achterlaat?).
- Eventueel een internationaal rijbewijs.
- Kijk of je extra vaccinaties nodig hebt.
- Neem voldoende medicijnen mee. Neem je slaaptabletten of opiaten mee? Die zijn in veel landen verboden. Je hebt een verklaring van het CAK nodig.
- Kijk naar de geldigheid naar je paspoort.
- Heb je een chronische ziekte of een medische aandoening, zorg voor een vertaalde doktersverklaring.
- De Douane heeft regel voor wat wel en niet mee mag naar het buitenland. Veel dingen mogen wel. Andere niet. En voor sommige dingen moet je misschien iets regelen van tevoren. Omdat ze anders niet door de Douane mogen.
De douaneregels gelden niet alleen als u met het vliegtuig gaat en handbagage of ruimbagage hebt. Maar ook als u op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot.
- Spreek af dat iemand je huis in de gaten houdt, denk aan post, de tuin en planten.
- Controleer hoe lang je naar het buitenland kan. Verschillende instanties hebben regels als het aankomt op jouw verblijf in het buitenland. Zoek daarom uit hoe lang je naar het buitenland kan volgens de regels van bijvoorbeeld je verzekering of uitkering.
- Neem belangrijke documenten mee. Als er iets gebeurt in het buitenland is het fijn om die bij de hand te hebben. Zorg echter voor de zekerheid dat iemand in Nederland ook een kopie heeft van deze documenten. Zorg van een aantal belangrijke documenten dat je een Engelse vertaling hebt of een vertaling in de taal van het land van bestemming. Zeker als je een medische aandoening hebt.
- Budgeteer je overwintering. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven en stel eventueel een dagbudget. Kijk ook waar je in het buitenland voordelig je boodschappen kan doen.