Ga je emigreren dan kies er ook voor om in het buitenland te gaan wonen. Toch is emigratie niet altijd de eerste keuze maar eerder het gevolg van de stap om in het buitenland te gaan wonen. Het buitenland is dan dichtbij de Nederlandse grens. Zo is er in de Duitse grensstreek een groter aanbod betaalbare koopwoningen. Ook Belgie is voor Nederlanders een prima alternatief om te wonen.
De huizencrisis en de gestegen vraagprijzen van woningen zorgen ervoor dat veel woningzoekers over de grens kijken en zo blijkt een betaalbare woning zelfs een belangrijke reden te zijn om te gaan emigreren.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 5 minuten
Wonen in het grensgebied
De meeste Nederlanders die gaan emigreren en dus in het buitenland gaan wonen, verhuizen naar Duitsland en Belgie. Dit heeft mede te maken met de woningcrisis in Nederland. In Belgie en Duitsland is niet alleen het aanbod groter, de prijs voor een huis of kavel ligt vaak een stuk lager. In België zijn woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaal je in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar je in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen. Wanneer je in België woont maar in Nederland blijft werken, dan is de hypotheekrente voor jou fiscaal aftrekbaar.
Ook in Duitsland is de gemiddelde grondprijs en de prijs van huizen lager dan in Nederland. Andere voordelen van wonen in de Duitse grensregio zijn de lagere prijzen voor levensmiddelen en huishoudelijke producten, de natuur en de vriendelijke mensen. Een ander voordeel: Nederland blijft gemakkelijk bereikbaar.
In de hele Duitse grensstreek langs Nederland wonen ca. 40.000 Nederlanders. Ruim een derde deel woont in het gebied van Kreis Kleve: ca. 16.000. In Duitsland is het aantal hypotheekvormen in de afgelopen jaren uitgebreid. De hypotheekakte wordt uiteindelijk door een Duitse notaris opgemaakt en valt deermee onder het Duitse recht.
Meer informatie lezen over dit onderwerp, kan hier: naarhetbuitenland.info/wonen-in-buitenland/wonen-in-het-grensgebied/ >>
Wonen in Europa
Als je gaat verhuizen en wonen binnen Europa zijn er gelukkig minder regels. Als Nederlander mag je vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat je als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
Verhuizen naar het buitenland is natuurlijk complexer dan verhuizen binnen Nederland. Hoe complex is afhankelijk van het land waar je naar toe verhuist. Binnen de Europese Unie, hoef je meestal geen aangifte te doen bij de douane. Er zijn echter uitzonderingen hierop. Als je bijvoorbeeld dieren of kunst mee wilt nemen naar je nieuwe huis, moet je dit melden bij de douane.
Meer over wonen in Europa, lees je hier: naarhetbuitenland.info/wonen-in-buitenland/wonen-in-europa/ >>
Wonen buiten Europa
Wanneer je buiten de Europese Unie gaat wonen, krijg je met de douane van verschillende landen te maken. Zo moet je bij de douane in Nederland een uitvoeraangifte doen.Ook de douane van het land waar je gaat wonen, stelt eisen aan de invoer van je inboedel. Wanneer je de inboedel van je huis over land vervoert, krijgt je te maken met doorvoerlanden. Een huis huren of kopen in een verre bestemming vraagt meer tijd en onderzoek, lokale en andere regels maken dat een zorgvuldige voorbereiding vereist is. Zo zijn er landen, zoals in Thailand, waar je wel een huis kan kopen, maar niet de eigenaar van de grond kan worden omdat je een vreemde nationaliteit hebt.
Meer over wonen buiten Europa: naarhetbuitenland.info/wonen-in-buitenland/wonen-buiten-europa/ >>
Internationale verhuizingen
Verhuizen naar het buitenland is complexer dan verhuizen binnen Nederland. Hoe complex is afhankelijk van het land waar je naar toe verhuist. Als je een baan hebt gevonden in een land van de Europese Unie, hoef je meestal geen aangifte te doen bij de douane. Er zijn echter uitzonderingen hierop. Als je bijvoorbeeld dieren of kunst mee wilt nemen naar je nieuwe huis, moet je dit melden bij de douane.
Je zult moeten beslissen wat je gaat doe met je huis en inboedel in Nederland. Verkopen of verhuren? En ook in je nieuwe woonland sta je voor de keuze: huren of direct kopen? Je moet beslissen wat je gaat doen met je inboedel. Wat neme je mee en wat laat je achter? Vraag offertes op bij internationale verhuizers. Je kan er voor kiezen een deel van je inboedel bij hun onderbrengen tot je huis verkocht is.
Lees hier meer over het onderwerp internationale verhuizingen: naarhetbuitenland.info/wonen-in-buitenland/internationale-verhuizingen/ >>
Tweede huis in het buitenland
Een tweede huis in het buitenland kopen, is een mooie droom werkelijkheid wordt. Maar opgelet voor een tweede huis in het buitenland gelden andere financiële en fiscale regels dan voor je eerste huis. Ook hier geldt weer zorg dat je goed geïnformeerd aan je zoektocht begint.
Lees meer over de voor- en nadelen van een een Tweede huis in het buitenland: naarhetbuitenland.info/wonen-in-buitenland/een-tweede-huis-in-het-buitenland/ >>
Internationale makelaars
Een internationale makelaar bemiddelt bij de verkoop, aankoop of de verhuur van woningen, kantoren, bedrijfspanden en ander onroerend goed. Als je een woning in het buitenland wilt kopen of verkopen dan treedt de makelaar op als verkoopmakelaar of als aankoopmakelaar. Een makelaar kan in opdracht van een klant ook onroerend goed beheren of inkomstenanalyses opmaken. Veel makelaars zijn ook werkzaam als taxateur. Dit betekent dat ze gespecialiseerd zijn in het vaststellen van een marktconforme verkoopprijs voor je woning.
Meer weten over wat een internationale makelaar voor je kan betekenen: naarhetbuitenland.info/wonen-in-buitenland/internationale-makelaars/ >>