Zeker 40% van de Nederlandse jongeren overweegt te emigreren vanwege de woningnood in Nederland. Stijgende huizenprijzen en hoge huren drijven jongeren buiten onze landsgrenzen, zo blijkt uit een onderzoek van Viisi Hypotheken onder 1.020 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar).
Met een geschat woningtekort van driehonderdduizend huizen, een overspannen huizenmarkt en lange wachtrijen voor betaalbare sociale huurwoningen maken veel jonge Nederlanders zich grote zorgen over hun (toekomstige) kansen op de woningmarkt.
Starters verwachten geen woning te kunnen kopen
Uit recente gegevens van het CBS en het Kadaster blijkt dat de gemiddelde huizenprijs het afgelopen jaar (juli 2020 tot juli 2021) met zestien procent is gestegen. Voor het aankomende jaar verwacht de Rabobank zelfs een verdere toename van de verkoopprijs met maar liefst elf procent. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 75% van de Nederlandse starters, door de constante prijsstijgingen, verwacht het aankomende jaar geen eigen huis te kunnen kopen.
Emigreren blijkt een serieuze optie
Door de krapte op de huizenmarkt slagen veel jongeren er niet meer in een eerste woning te kopen. Wat overblijft is huren tegen een hoge prijs. Door de bijbehorende hoge maandlasten kan een groot gedeelte van hen slechts mondjesmaat (of niet) sparen, waardoor de droom van een eigen huis alleen maar verder uit beeld raakt. Maar liefst vier op de tien Nederlandse jongeren hebben vanwege de huidige situatie op de woningmarkt weleens overwogen om naar het buitenland te verhuizen.
Geef een reactie