
Iedere reis begint met een voorbereiding. Of je nu gaat emigreren, een wereldreis gaat maken, gaat backpacken of overwinteren, je ontkomt niet aan enige structuur en daar hoort een reisvoorbereiding zeker bij. Denk alleen maar eens aan je reisdocumenten, visum, reisverzekering, vaccinaties, een internationaal rijbewijs en meer. En natuurlijk check je ook voor je op reis gaat het reisadvies voor je bestemming.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 8 minuten
Als er tijdens je reis iets gebeurt, dan is het wel zo fijn als je hiervoor verzekerd bent. Controleer daarom voordat je op reis gaat de dekking van je reisverzekering of sluit een reisverzekering af. Zorg dat al je medische kosten in het buitenland gedekt zijn. Jouw basiszorgverzekering dekt slechts de kosten volgens de Nederlandse tarieven. Ga je met de auto op vakantie en heb je geen pechhulp verzekering? Deze kan je als uitbreiding op je reisverzekering kiezen.
Checklist voor veilig reizen naar het buitenland
Of je nu lang of kort op reis gaat, gaat backpacken of overwinteren, een goede voorbereiding zorgt voor minder stress en je voorkomt problemen. Een checklist helpt je daarbij. Bekijk waar je allemaal op moet letten als je voor korte of langere tijd naar het buitenland reist.
Bekijk hier de uitgebreide checklist voor veilig reizen naar het buitenland: naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/checklist-voor-reizen-naar-het-buitenland/ >>
Check het reisadvies
Als je gaat emigreren of lang op reis gaat doe je er goed aan om eerst de reisadviezen van het land van je bestemming te checken. In een reisadvies staat informatie over de veiligheid van een land. Het reisadvies wordt met zorg samengesteld. Het helpt om de risico’s in een land beter in te schatten. Ga je backpacken of een wereldreis en meerdere landen bezoeken bekijk dan voor en tijdens je reis de reisadviezen van je bestemming. Een reisadvies is overigens niet bindend. Je bent niet verplicht je aan een reisadvies te houden. Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid en de keuze om een reis wel of niet door te laten gaan. Check wel of je reisverzekering wel dekking biedt indien je naar een land reist met een negatief reisadvies (code oranje of rood).
Lees hier over het onderwerp reisadvies, kleurcodes en hoe een reisadvies to stand komt: https://naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/reisadviezen/ >>
Reisdocumenten, reistoestemming en visum
Landen stellen verschillende eisen aan de documenten die je als bezoeker bij je moet hebben. Het hangt er vanaf naar welk land je reist. In landen buiten Europa heb je een geldig paspoort nodig. Binnen Europa kan je vaak ook volstaan met een geldige identiteitskaart. Voor sommige landen is een visum verplicht. Ga je voor langere tijd op reis, controleer dan in ieder geval je reisdocumenten zoals de geldigheidsdatum van je paspoort en of er een visumplicht bestaat voor het land waar je naar toe reist. Denk er aan dat voor veel landen buiten Europa een paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig moet zijn.
Steeds meer landen werken met reistoestemming of reisvergunning, dat is geen visum maar een digitaal systeem waarmee je een toestemming vraagt een land te bezoeken. Een voorbeeld daarvan is ESTA voor de VS. Dat staat voor Electronic System for Travel Authorisation (Elektronisch Systeem voor reistoestemming), ofwel toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen.
Een andere mogelijkheid is dat je eerst een visum moet aanvragen voordat jij naar je buitenlandse bestemming kan reizen. De vereisten voor een visum verschillen per land. De meeste ambassades vragen om een ingevuld visumaanvraagformulier, plus recente pasfoto(’s) en het paspoort. Soms zijn er aanvullende documenten nodig, zoals een gedetailleerd reisplan, een bewijs van voldoende inkomen of pensioen, informatie over jouw gezondheid of een uitnodigingsbrief.
Meer lezen over het onderwerp reisdocumenten, reistoestemming en visum? Kijk hier: https://naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/reisdocumenten-en-visum/ >>
Gezond op reis
Ga je lang op reis, overwinteren, backpacken of emigreren, dan wil je gezond op reis gaan en ook gezond blijven. Reizen naar andere landen en vooral tropische landen, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zo kan je in veel (verre) landen het water uit de kraan niet drinken. Door een andere hygiene in het buitenland kan je zo maar maag- en darmproblemen oplopen, die je reis behoorlijk kunnen verpesten. Soms hoef je niet eens ver te reizen om al met andere gezondheidsrisico’s in aanraking te komen. Zo is er al een verhoogd risico op hepatitis A en B in Turkije, Egypte en Marokko.
Lees hier alles over hoe je gezond op reis kan gaan en ook tijdens je reis en verblijf, gezond kan blijven: naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/gezond-op-reis/ >>
Kies je onderwerp
Reisvoorbereiding en buitenlandse ambassades
Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt en je wilt je goed voorbereiden dan krijg je te maken met buitenlandse ambassades. Op de website van een buitenlandse ambassade lees je bijvoorbeeld informatie over het verkrijgen van een visum en andere inreisvoorwaarden. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om voor je reis naar Cuba, Thailand, Rusland of Venezuela een reisverzekering af te sluiten die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het is dus belangrijk dat je weet welke inreisvoorwaarden er gelden voor jouw buitenlandse bestemming en of je bijvoorbeeld een visum nodig hebt. Denk er aan dat je soms visumvrij mag inreizen, maar als je lang in een land wilt verblijven of er wilt werken, je meestal wel een visum nodig hebt.
Lees hier meer over voor welke informatie je terecht kunt bij een buitenlandse ambassade: https://naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/buitenlandse-ambassades/ >>
Reisverzekering
Ga je kort of lang op reis, backpacken, een wereldreis maken of overwinteren? Bij een goede voorbereiding op je reis is het van belang om naar je reisverzekering te kijken of als je die niet hebt er een af te sluiten. Welke jij moet kiezen hangt van een aantal factoren af zoals wat voor reis je gaat maken en wat je gaat ondernemen tijdens je reis. Besluit je bijvoorbeeld om Kitesurf lessen te nemen of te gaan wildwaterkanoën dan moet jij je reisverzekering uitbreiden met de module bijzondere sporten, anders ben je niet verzekerd. Zorg ook dat je verzekerd bent voor medische kosten, repatriëring, hulpverlening, opsporing en redding, want dit kan aardig in de papieren lopen. Met een reisverzekering is diefstal, verlies of beschadiging van je bagage verzekert. Dit kan belangrijk zijn als je veel of kostbare bagage meeneemt tijdens je reis. Je kunt ook een annuleringsverzekering afsluiten zodat je tegen annuleringskosten verzekerd bent.
Lees hier alles wat je moet weten over een reisverzekering: naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/reisverzekeringen/ >>
Reizen met huisdieren
Op vakantie binnen en buiten de Europese Unie (EU) heeft jouw kat of hond een dierenpaspoort nodig. Jouw huisdier moet ook een chip hebben. Je krijgt deze via jouw dierenarts. Ook fretten moeten een dierenpaspoort en een chip hebben als je ze meeneemt op reis. Honden en katten kunnen rabiës (hondsdolheid) krijgen. Daarom moeten ze daartegen zijn ingeënt als je ze mee neemt op reis.
Op reis buiten de EU heb je een dierenpaspoort nodig voor jouw kat of hond. Ook moet je huisdier een chip hebben en een inenting tegen rabiës. Vraag bij de ambassade van het land waar je heen wilt na of dat land aanvullende eisen stelt. Voor sommige landen moet jouw dier bijvoorbeeld eerst in afzondering of quarantaine. Of hij moet een bloedonderzoek ondergaan. Ga je vliegen met je huisdier? Dan kan je bij je luchtvaartmaatschappij terecht over de eisen die zij stellen.
Meer lezen over reizen met huisdieren? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/reizen-met-huisdieren/ >>
Douane
Als je naar het buitenland vertrekt krijg je te maken met de douane, niet alleen de Nederlandse douane maar ook met de douaneregels in het land van je bestemming. De douaneregels gelden niet alleen als je met het vliegtuig gaat en handbagage of ruimbagage hebt, maar ook als je op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met jouw auto of met de boot. De regels voor bagage zijn niet in elk land hetzelfde, bedenk dus vooraf goed wat je in jouw bagage stopt als je op reis gaat. De Douane in het land van je bestemming weet wat je mag meenemen en wat je beter kunt thuislaten. Vaak zijn er extra regels voor dierlijke producten en levensmiddelen of voor planten, bloemen, groenten, en fruit. Misschien moet je aangifte doen in het land waar je naartoe gaat en daar belasting betalen. Sommige zaken mag je nooit meenemen in je bagage zoals drugs of wapens. Wees ook voorzichtig met het meenemen van medicijnen. Reis je de EU uit met veel contant geld, € 10.000 of meer? Of dat bedrag maar dan in een andere valuta? Dan moet je aangifte doen bij de Douane. Ga je met het vliegtuig? Dan zijn er niet alleen douaneregels voor jou bagage. Luchthavens en vliegmaatschappijen hebben zelf ook regels voor handbagage.
Lees hier meer over douaneregels voor op reis: naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/douane/ >>