Er bestaat niet een eensluidende definitie van emigreren. Volgens de Dikke Van Dale is emigreren: ‘zich in het buitenland vestigen’. Maar het is toch wat ingewikkelder dan dit. Voor de belastingdienst emigreer je als je permanent buiten Nederland woont of verblijft. Emigreren is voor de gemeente de situatie dat je in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 3 minuten
Belastingdienst: Wanneer woon of verblijf je permanent buiten Nederland?
De belastingdienst hanteert een eigen graadmeter om te bepalen of jij geëmigreerd bent. Daarvoor kijkt de belastingdienst bijvoorbeeld naar de volgende criteria:
- Breng je de meeste tijd door op een adres buiten Nederland?
- Wonen jouw partner en jouw gezin ook buiten Nederland?
- Werk je buiten Nederland?
- Ben je verzekerd buiten Nederland?
- Heb je een huisarts buiten Nederland?
- Ben je lid van een of meer buitenlandse verenigingen?
- Volgen jouw kinderen een opleiding buiten Nederland?
De Belastingdienst wil dat weten om vast te stellen waar je belasting moet betalen en waar je verzekerd bent voor de sociale zekerheid. Woon je in Nederland? Dan betaal je over het algemeen in Nederland belasting en premies voor de volksverzekeringen (bijv. AOW, WLZ). Werk je in het buitenland of ontvang je buitenlandse uitkeringen? Dan kan het anders zijn. Twijfel je in welk land je woont voor de belastingen? Laat dan de Belastingdienst jouw situatie beoordelen. Stuur hiervoor een brief naar je belastingkantoor. Houdt er rekening mee dat als je gaat emigreren je ook moet afrekenen met de Nederlandse belastingdienst. Dat kan grote financiële gevolgen hebben, vooral voor ondernemers die willen emigreren.
De gemeente en emigreren: Meer dan 8 maanden buiten Nederland
Emigreren is voor de gemeente de situatie dat je in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Je bent dan verplicht je te laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Ook als je jouw huis in Nederland aanhoudt, moet jij je laten uitschrijven uit de BRP. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als je binnen een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
Na het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP)
Na het uitschrijven bij een Nederlandse gemeente komen jouw gegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan. Dit is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Je burgerservicenummer (BSN) blijft geldig. Jouw uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids)organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en pensioenfondsen. Zo kunnen zij contact met je opnemen als dat nodig is.
Bron: Rijksoverheid.nl – Disclaimer: De bovenstaande tekst is uitsluitend ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informeer voor de actuele regelgeving altijd bij de officiële instanties.