Wie voor langere tijd op reis gaat, verhuisd naar het buitenland of gaat emigreren krijgt te maken met de Nederlandse overheid en andere instanties. Wat je moet regelen voor jouw verhuizing of lang verblijf in het buitenland hangt af van je situatie. Krijg je bijvoorbeeld AOW? Emigreer je met (kleine) kinderen? Of heb je een auto?
Inhoudsopgave
- Overheid en instanties bij een tijdelijk lang verblijf in het buitenland
- Overheid en instanties bij een definitief verblijf in het buitenland zoals bij emigratie
- Burgerservicenummer (BSN)
- Basisregistratie Personen (BRP)
- DigiD
- Belastingdienst
- Sociale verzekeringsbank (SVB)
- DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
- CAK
- Banken en betalingsverkeer
- Reisdocumenten
- Nederlandse ambassades en consulaten
Geschatte leestijd: 10 minuten
Je krijgt niet alleen te maken met de rijksoverheid maar ook met je gemeente, je bank, je verzekeraar, een buitenlandse ambassade voor een visum, etc. Natuurlijk maakt het groot verschil of je tijdelijk of definitief naar het buitenland vertrekt. In het laatste geval zal je nog meer moeten regelen. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma’s, beroepserkenning, pensioen of uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet je voor jouw vertrek rechtsgeldig (legaliseren) laten maken. Ga je emigreren, bedenk dan dat een emigratie buiten Europa nog meer voorbereiding vraagt en je nog meer instanties zal moeten inlichten. Verder heb je met instanties te maken voor o.a. reisdocumenten, een reistoestemming of een visum.
Overheid en instanties bij een tijdelijk lang verblijf in het buitenland
Ga je voor langer dan 8 maanden naar buitenland bijvoorbeeld om te reizen, werken, overwinteren of te backpacken? Dan moet jij je laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) in je gemeente. Ook moet je informeren of je nog verplicht verzekerd kan blijven voor de basis zorgverzekering. Je dient te checken hoelang je paspoort nog geldig is en of je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Daarnaast moet je jouw schadeverzekeraar inlichten over je lang verblijf in het buitenland. Ga je werken in het buitenland? Als je buiten Nederland gaat werken of studeren, dan kan een werkgever of onderwijsinstelling vragen om een gelegaliseerd diploma. Hiermee laat je ook in het buitenland zien dat jouw Nederlandse diploma echt en erkend is. Daarvoor moet je jouw diploma’s en dergelijke laten legaliseren.
Dit is slechts een kleine greep uit wat je moet regelen. Op deze website lees je meer over een lang verblijf in het buitenland en de consequenties, bijvoorbeeld de voorbereidingen voor als je op reis gaat.
Overheid en instanties bij een definitief verblijf in het buitenland zoals bij emigratie
Als je naar het buitenland verhuist, moet je voor vertrek uit Nederland veel regelen. Vaak is het lastig dit later te doen vanuit een ander land. Check wat je al in Nederland kan of moet regelen met de Nederlandse overheid. Zo bespaar je veel tijd en moeite. Denk bijvoorbeeld aan je belastingaangifte, wacht daar niet te lang mee. Jouw verhuizing naar het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering, waarschijnlijk moet je deze opzeggen, controleer dat tijdig. In het buitenland heb je soms officiële Nederlandse documenten nodig. Denk aan een geboorteakte, een huwelijksakte of een gezondheidsverklaring. Als je zo’n document in het buitenland wilt gebruiken, moet je deze vaak eerst laten legaliseren. Heb je een Nederlands rijbewijs en ga je in het buitenland autorijden? Controleer of je rijbewijs geldig is in jouw situatie. Heb je een visum nodig voor je lang verblijf? Kijk op de website van de ambassade van jouw buitenlandse bestemming. Of neem contact op met een visumbureau.
Burgerservicenummer (BSN)
Het burgerservicenummer (BSN) is jouw eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. Je krijgt een BSN als jij je inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP). Je krijgt een burgerservicenummer (BSN) als je wordt ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als je buiten Nederland woont, doe je dit in persoon bij een van de 19 gemeenten met een RNI-loket in Nederland. In een aantal gevallen is het mogelijk om een BSN te krijgen via een andere organisatie, bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of de Belastingdienst.
Meer lezen over een Burgerservicenummer (BSN): naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/burgerservicenummer-bsn/ >>
Basisregistratie Personen (BRP)
De Basisregistratie Personen (BRP) is een databank met persoonsgegevens van personen die in Nederland wonen of gewoond hebben. Het gaat om gegevens als naam, geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en adres. Ga je voor langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan moet jij je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dat heeft mogelijk gevolgen voor je zorgverzekering, particuliere verzekeringen, eventuele uitkeringen en je hebt voor je reis en verblijf in het buitenland een speciale reisverzekering voor lange reizen nodig.
Meer lezen over de Basisregistratie Personen (BRP): naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/basisregistratie-personen-brp/ >>
Kies je onderwerp
DigiD
DigiD is de naam van een digitaal systeem waarmee Nederlandse overheden iemands identiteit kunnen controleren. Het is een soort digitaal paspoort voor overheidsinstanties. De DigiD wordt door veel organisaties gebruikt als verplichte toegang tot hun online dienstverlening, omdat het relatief veilig is. Dankzij jouw DigiD kan je overal ter wereld makkelijk en veilig inloggen. Jouw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd. Heb je nog geen DigiD? Vraag jouw DigiD aan voordat jij je uitschrijft bij je gemeente. Het is makkelijker om een DigiD vanuit Nederland aan te vragen dan vanuit het buitenland. Met jouw DigiD kan je ook vanuit het buitenland inloggen bij Nederlandse organisaties.
Meer lezen over een DigiD en wat je er mee kan: naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/digid/ >>
Belastingdienst
Als je gaat emigreren, vervalt de binnenlandse belastingplicht. Je wordt aangemerkt als buitenlands belastingplichtige. Je doet in Nederland aangifte voor binnenlands inkomen (uitkering, eigen woning in Nederland, etc.). Daarnaast moet je belasting gaan betalen in het land waar je gaat wonen. Over het jaar van emigratie kan je online aangifte doen. Verhuis je vanuit Nederland naar een ander land? Dan kan je een aanslag voor belasting krijgen die je misschien in de toekomst moet betalen: dit is een conserverende aanslag. Je hoeft deze aanslag niet te betalen als jij je aan bepaalde voorwaarden houdt. Heb je inkomsten uit 2 landen? Dan betaal je niet in beide landen belasting over deze inkomsten. Dat is geregeld in belastingverdragen. Misschien moet je wel in 2 landen aangifte doen. Krijg je een pensioen, lijfrente of andere uitkering vanuit Nederland? Dan kan het zijn dat je hierover in Nederland geen belasting hoeft te betalen.
Meer lezen over belastingen bij emigratie of een lang verblijf in het buitenland: naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/belastingdienst/ >>
Sociale verzekeringsbank (SVB)
Verhuizen naar het buitenland. Wat betekent het voor de AOW? Blijft mijn AOW wel hetzelfde als ik in een ander land ga wonen? Misschien is jouw AOW-leeftijd nog erg ver weg. Dan is het toch goed om er alvast over na te denken wat er in de toekomst gaat veranderen als je uit Nederland vertrekt. Je bouwt bijvoorbeeld geen AOW meer op als je weggaat. Maar je krijgt later wel AOW voor de jaren die je in Nederland heeft opgebouwd. Ben je van plan om met jouw AOW buiten Nederland te gaan wonen, dan kan dat gevolgen hebben. Met buiten Nederland wonen bedoelen we ook wonen in het Caraïbische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. In sommige landen mag de SVB je niet de hele AOW betalen en geen inkomensondersteuning AOW. Heb je al AOW en verhuis je naar een ander land? Dan geldt voor veel landen dat jij je AOW blijft houden. Met de meeste landen heeft Nederland afspraken gemaakt over de sociale zekerheid. Verhuis je naar een ander land waar Nederland geen afspraken heeft gemaakt? Dan kan dit misschien gevolgen hebben voor jouw AOW.
Meer lezen over je AOW en de SVB bij verhuizing naar het buitenland? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/sociale-verzekeringsbank-svb/ >>
DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
Als je in het buitenland gaat wonen of al woont, gaat het aflossen van jouw studieschuld gewoon door. Hoe je die schuld vanuit het buitenland terugbetaalt, hangt af van het land waar je naartoe verhuist. Woon je op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Sint Maarten of Saba? Dan kan jij jouw studieschuld bij DUO ook op een andere manier terugbetalen. Doe je belastingaangifte buiten Nederland? En betaalt je rente over jouw studieschuld? In sommige landen kan je deze rente aftrekken van de belasting. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de belastingdienst in het land waar je woont.
Meer lezen over een studieschuld en de aflossing daarvan als je in het buitenland gaat wonen? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/duo/ >>
CAK
Als je naar het buitenland verhuist en niet meer in Nederland werkt, eindigt jouw Nederlandse zorgverzekering. Ga je in een verdragsland wonen en ontvang je een uitkering of pensioen uit Nederland? Dan moet je mogelijk jouw nieuwe zorgverzekering via het CAK regelen. Ga je in een niet-verdragsland wonen? Bijvoorbeeld naar de ‘Nederlandse Antillen’ (het Caribische deel van het Koninkrijk en de BES-eilanden), Indonesië, Thailand of Australië? Dan heeft Nederland met je nieuwe woonland geen afspraken gemaakt over jouw medische zorg in dat land. Sluit voor jezelf en meeverhuizende gezinsleden een internationale ziektekostenverzekering af.
Meer lezen over het CAK en je zorgverzekering? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/cak/ >>
Banken en betalingsverkeer
Wanneer je tijdelijk of definitief in het buitenland gaat wonen dan heeft dat gevolgen voor je betaalrekening en de overeenkomst met je bank. Als je emigreert binnen de EU mag jij je betaalrekening houden. Emigreer je naar een land buiten de EU dan kunnen er andere regels gelden. Een bank kan dan een flinke toeslag vragen of zelfs je zelfs je betaalrekening opzeggen. Natuurlijk zijn er redenen om, zelfs als je gaat emigreren of tijdelijk naar het buitenland gaat, je Nederlandse bankrekening aan te houden. Bijvoorbeeld als je nog betalingen wilt doen in Nederland of juist betalingen ontvangt. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieven zoals banken die praktisch alles online doen, de zogenaamde digitale banken. Wil je toch liever een Nederlandse bankrekening bij een traditionele bank aanhouden, dan kan je mogelijk terecht bij de Triodos Bank of de ASN Bank. Deze banken staan erom bekend dat ze Nederlandse klanten die in het buitenland wonen accepteren. Het kan echter wel zijn dat je bij deze banken nog steeds een adres in Nederland moet hebben.
Lees meer over de gevolgen van emigratie of een lang verblijf in het buitenland voor je bankrekening in Nederland: naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/banken-en-betalingsverkeer/ >>
Reisdocumenten
De meeste Nederlandse burgers reizen en identificeren zich met een paspoort of de identiteitskaart (ID-kaart). Daarnaast zijn er nog een aantal andere reisdocumenten. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) beheert het systeem van reisdocumenten. Nederlandse identiteitskaarten die op of na maandag 20 januari 2014 zijn aangevraagd, zijn officieel geen reisdocument meer. Hierdoor hoeven er geen vingerafdrukken in de identiteitskaarten worden opgenomen. Je kunt wel met de identiteitskaart naar een groot aantal landen reizen. Als je veel reist, kan je overwegen een zakenpaspoort aan te schaffen. Een zakenpaspoort is eigenlijk een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Je kan ook overwegen om een 2e paspoort aan te schaffen naast je normale paspoort. Dit kan bijvoorbeeld als jouw paspoort vaak bij een buitenlandse ambassade ligt voor een visumaanvraag. Je kan dan reizen met jouw andere paspoort. De voorwaarden voor de aanvraag van een 2e paspoort zijn wel strenger.
Meer lezen over reisdocumenten? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/varia/reisdocumenten/ >>
Nederlandse ambassades en consulaten
Als je lang op reis gaat, in het buitenland gaat wonen of werken, overwinteren of gaat emigreren krijg je vrijwel zeker te maken met de Nederlandse ambassade. Je kan er terecht voor verschillende diensten. Naast (consulaire) dienstverlening biedt een ambassade ook hulp bij problemen. De Nederlandse ambassade kan je in het buitenland helpen bij bijvoorbeeld vermissing, arrestatie of opname in het ziekenhuis. Ook kan je bij de ambassade terecht voor een tijdelijk reisdocument (noodpaspoort of laissez-passer). Ambassades lenen of geven je geen geld wanneer je geldproblemen hebt.
Meer lezen over de rol van Nederlandse ambassades en consulaten? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/varia/overheid-en-instanties/nederlandse-ambassades/ >>