Uit enquêtes blijkt dat het niet in de eerste plaats gaat om de mogelijkheden van het nieuwe thuisland, maar vooral de ontevredenheid met Nederland. Emigranten zijn ontevreden over het Nederlandse politieke klimaat en de publieke ruimte. Misschien is het daarom zo dat bijna de helft van de Nederlanders die weleens met het idee van emigratie speelt, die ingrijpende stap ook daadwerkelijk waagt.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 6 minuten
Dromen van een leven elders
Nederlanders zijn een avontuurlijk volkje. Kunnen we in het eigen land onze draai niet vinden dan zoeken wij onze heil elders. In 2020 vertrokken er meer dan 20.000 Nederlanders naar het buitenland (Bron: CBS). Nog veel meer landgenoten dromen van deze stap. Het Tv-programma ‘Ik Vertrek‘ van AVROTROS is alleen daarom al vele jaren een kijkcijferhit. Op de jaarlijkse ‘Emigratiebeurs‘ in de Expohallen in Houten komen in twee dagen tijd maar liefst 11.000 bezoekers af.
De grote vraag blijft echter waarom emigreren Nederlanders en naar welke landen? Waarom stappen ze in een dergelijk avontuur met veel onzekerheid? Een belangrijke nuance kunnen wij op voorhand al aanbrengen. De Nederlandse emigrant zoekt het vooral dichtbij en is daarom met name georiënteerd op andere Europese landen. Maar liefst 69 procent van hen verlaat Europa niet. België en Duitsland zijn al jaren de populairste bestemmingen om te gaan wonen. Vaak gelden er economische en financiële redenen. Gunstiger fiscaal klimaat, betere huizenprijzen en soms meer kansen op de arbeidsmarkt. Een aanzienlijk aantal Nederlanders woont dan ook in de Duitse en Belgische grensstreek.
Emigreren binnen Europa
Zonder België en Duitsland mee te tellen, is Europa goed voor 31 procent van de emigratie. Met name de landen, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Portugal zijn in trek. Buiten Europa blijkt de Verenigde Staten en Australië aantrekkelijke bestemmingen voor Nederlandse emigranten. Oudere emigranten, de zogenaamde pensionado’s kiezen vaak voor een aangenaam klimaat. Frankrijk, Spanje en Thailand zijn landen waar vooral pensionado’s heentrekken.
Emigranten: 3 groepen
Emigranten uit Nederland zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen. De eerste groep gaat net over grens wonen en dat kan je nauwelijks emigratie noemen. De tweede groep zijn de pensionado’s die in een ander land, vaak met een aangenaam klimaat, van hun oude dag willen genieten. De derde groep zijn de mensen die een nieuwe carrière willen opbouwen buiten Nederland, de zogenaamde expats. Die valt min of meer ook weer uiteen in drie groepen: expats die voor een internationaal bedrijf in loondienst werken en ondernemers die elders bijvoorbeeld een restaurant of een Bed and Breakfast beginnen. Een andere steeds groter groeiende groep zijn de ‘digital nomads’. Deze groep, van voornamelijk jonge emigranten die voldoende hebben aan een goede internetverbinding, kiest veelvuldig voor een, tijdelijke, (sub)tropische bestemming om te werken, bijvoorbeeld als internetmarketeer of webmaster. Meestal blijven zij wel verbonden met Nederland zodat er van volledige emigratie geen sprake is.
Waarom kiest een Nederlander voor emigratie?
Er zijn verschillende motieven voor emigratie. Een deel van de emigranten is ontevreden over het Nederlandse politieke klimaat en de publieke ruimte. Sommigen vinden Nederland te vol. Ondernemers die verkassen zijn vaak de vele regeltjes en de belastingdruk beu. Een voorbeeld daarvan zijn agrariërs die de milieuregels in ons land verstikkend vinden.
Uit onderzoek van de Emigratiebeurs blijkt dat een grote groep emigranten op zoek is naar een betere kwaliteit van leven (rust, ruimte een natuurlijke leefomgeving, minder stress en hectiek). Veel mensen migreren om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun geliefde of familie samen te zijn (gezinsmigratie).
In willekeurige volgorde nog even een overzicht van redenen om uit Nederland te emigreren:
- Nederland niet ‘leuk’ meer (politiek, veranderende maatschappij, criminaliteit, belastingdruk, te veel regels, overbevolking, etc).
- Uitgezonden worden door een bedrijf of gaan werken voor een buitenlands bedrijf (expats).
- Digitale nomaden (werken in een andere omgeving en een beter klimaat, goedkoper levensonderhoud).
- Betere kwaliteit van leven (rust, ruimte, een natuurlijke leefomgeving, minder stress en hectiek).
- Liefde, relatie en gezinshereniging (partner woont in het buitenland).
- Gepensioneerden die hun oude dag willen slijten in een beter klimaat (soms ook om medische redenen).
- Meer kansen op een buitenlandse arbeidsmarkt, international ervaring opdoen, ZZP-ers die hun grenzen verkennen.
- Buitenlandse studie en/of internationale stages. Vreemde talen leren. Horizon verbreden.
Bronnen: Rijksoverheid, CBS, Emigratiebeurs, ABN-AMRO en Wikipedia.
Veel gestelde vragen en antwoorden over de motieven van Nederlanders om te gaan emigreren (FAQ)
Er zijn verschillende motieven om te emigreren. Zoals, men is niet meer tevreden over het geboorteland, op zoek naar een betere kwaliteit van leven, financieel-economische redenen, meer kansen op de arbeidsmarkt, uitgezonden worden door een bedrijf, samen willen leven met een buitenlandse partner, studie of stage, etc.
Van alle emigranten die in 2020 vertrokken, had 13,3 procent een Nederlandse achtergrond. Dat waren 20.193 personen.
De Nederlandse emigrant zoekt het vooral dichtbij en is daarom met name georiënteerd op andere Europese landen. Maar liefst 69 procent van hen verlaat Europa niet. België en Duitsland zijn al jaren de populairste bestemmingen om te gaan wonen. Vaak gelden er economische en financiële redenen. Gunstiger fiscaal klimaat, betere huizenprijzen en soms meer kansen op de arbeidsmarkt. Een aanzienlijk aantal Nederlanders woont dan ook in de Duitse en Belgische grensstreek.
1. Belgie
2. Duitsland
3. Spanje
4. Verenigde Staten
5. Groot-Brittannië
6. Australie
7. Frankrijk
8. Curacao
9. Zweden
10. Portugal
Bron: CBS
Van de toekomstige emigranten vindt 35% dat Nederland overbevolkt is en zoekt daarom de ruimte in het buitenland. Een stijging van 11% ten opzichte van 2016. Een nieuw motief om te vertrekken, zijn de toenemende klimaatregels 4%. Onderzoek in 2020 onder de 12.000 bezoekers van de EmigratieBeurs toont dit aan.
Emigreren is een avontuur die niet altijd goed afloopt. Zo’n 40% van de Nederlandse emigranten keert weer terug naar hun geboorteland. Er zijn verschillende redenen waarom emigranten weer terugkeren naar Nederland. Zo kan het lastig zijn in het buitenland een goede carrière op te bouwen, of wordt het gemis van familieleden als een te groot nadeel ervaren. Maar ook heimwee of financiële problemen spelen een rol. Een ziek naast familielid is vaak een reden om terug te keren. De meest voorkomende redenen van remigreren zijn:
– Financiële problemen.
– Heimwee naar het geboorteland.
– Gemis van familie en vrienden.
– Te weinig carrièremogelijkheden of niet gelukt een onderneming te starten.
– Echtscheiding of relatiebreuk.
– Ziekte of overlijden van dierbaren.