Wie wil gaan emigreren zal de voor- en nadelen van een vertrek naar het buitenland zorgvuldig wegen. De keuze om te gaan emigreren is nogal ingrijpend en zeker voor je omgeving zoals vrienden en familie. Echter, ook voor jezelf heeft emigreren naast voordelen ook nadelen. De voordelen zul je zelf wel kunnen opdreunen. Het benoemen van de nadelen is niet om je te weerhouden van je plannen, maar vooral om je voor te bereiden op wat er komen gaat.
Realiseer je ook dat emigratie in veel gevallen niet succesvol is, zo’n 40% van de emigranten keert uiteindelijk weer terug naar Nederland. Laat je desondanks niet weerhouden, 60% slaagt wel en daar hoor jij vast bij!
Een grote groep Nederlanders voelt zich niet meer thuis in Nederland. Bijvoorbeeld door de politieke situatie, de verhuftering van het land, de vele nieuwkomers, de regeldruk of het gebrek aan waardering. Dan kan je daar dagelijks over gaan klagen, maar dat zal niet helpen. Als je verandering wilt zal je zelf daarvoor de juiste stappen moeten zetten. Mogelijk dat een andere omgeving wel datgene kan bieden dat jij zoekt. Natuurlijk bestaat Utopia niet en zal je vooral zelf de handen uit de mouwen moet steken. Verhuizen naar een ander land brengt jou wellicht wel het geluk waar je naar op zoek bent. If You Never Try You’ll Never Know!
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 8 minuten
Emigreren zonder roze bril
Het is belangrijk om bij emigratie alles wel in het juiste perspectief te blijven zien en niet alleen de voordelen, want emigreren heeft natuurijk ook de nodige nadelen. Hoewel je zelf vast dolenthousiast bent zal je omgeving wellicht niet staan te juichen. Mogelijk zullen zij proberen het idee van emigratie uit je hoofd te praten. Familie en vrienden kunnen nogal emotioneel reageren bij de gedachte dat je definitief vertrekt uit Nederland. Al speelt de afstand daarbij tevens een rol. Een verhuizing naar de Duitse grensstreek of Belgie zal minder weerstand oproepen dan dat jij je vestigt in Portugal of in Brazilie, om maar eens een ver land te noemen.
Bij emigratie heb je twee belangrijke hindernissen te nemen, de eerste is je omgeving die mogelijk emotioneel zal reageren op je besluit, de tweede is het gat waar je in kunt vallen als de daadwerkelijke drukte van de emigratie achter de rug is en je gesetteld bent in je nieuwe woonland.
Geef nooit op wat je echt wilt doen. De persoon met grote dromen is krachtiger dan degene met alle feiten.
H. Jackson Brown jr.
Wat zijn de voordelen van emigratie?
Emigreren is een belangrijke stap in je leven met veel impact op jezelf en je omgeving. Daarnaast geeft het een boost aan je persoonlijke ontwikkeling. De eigenschappen die je nodig hebt om zoiets ingrijpends te kunnen managen zullen jou de rest van je leven van pas komen. Alleen al daarom kan een emigratie niet mislukken, zelfs niet als je besluit terug te keren naar Nederland. Je leert zoveel levenslessen in relatief korte tijd daar kan geen universitaire studie tegenop. We zetten puntsgewijs een aantal voordelen van emigratie op een rij, waarbij we kijken naar aan aantal aandachtsgebieden:
- Persoonlijke ontwikkeling.
- Betere kwaliteit van leven.
- Financiële aspecten.
- Werk en carrière.
- Liefde en relatie.
Persoonlijke ontwikkeling
Horizon verbreden – Een hele belangrijke reden om aan een buitenlands avontuur te beginnen is omdat je horizon zal verbreden als je gaat wonen in het buitenland. Je zult in aanraking komen met een nieuwe vreemde cultuur en onbekende gewoontes van de lokale bevolking. Ontdekken hoe andere nationaliteiten leven is interessant en vaak kun je van elkaar leren. De confrontatie met de mentaliteit en levensvisies van andere culturen kan je helpen om je eigen wereldbeeld te verbreden en te verrijken en om je persoonlijke waarden te bepalen. Laat je inspireren door je nieuwe landgenoten en jouw horizon wordt veel breder dan die van de thuisblijvers.
Meer zelfvertrouwen – Een nieuw leven beginnen in het buitenland brengt specifieke uitdagingen met zich mee: je moet woonruimte zoeken, veel zaken regelen en opnieuw je weg leren vinden. Het zal veel voldoening en waardering geven als jij deze lastige klus kan klaren. Het geeft je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om andere uitdagingen in je leven aan te pakken.
Betere sociale en communicatieve vaardigheden – Wanneer je naar het buitenland verhuist, moet je nieuwe sociale en professionele netwerken uitbouwen. Dat kan lastig zijn, zeker als je verlegen bent of de plaatselijke taal niet goed beheerst. Het is echter de beste manier om je communicatievermogen te verbeteren. Die vaardigheid is niet alleen belangrijk in het dagelijkse leven, maar wordt ook door werkgevers als waardevol beschouwd.
Kennis van vreemde talen – Het maakt niet uit hoeveel taallessen je volgt of hoeveel je oefent met taalapps op je smartphone – de beste manier om je talenkennis te verbeteren is door in het land te wonen waar de taal wordt gesproken. Een “taalbad” nemen is een geweldige kans om je luister- en spreekvaardigheden aan te scherpen.
Betere kwaliteit van leven
Minder hectiek en gejaagd – Het leven in Nederland is gejaagd, we leven op de klok en van slepen ons van week tot week naar het weekend om vervolgens weer hetzelfde te doen. Een sleur die zo kenmerkend is. Aansluiten in de file en stress om ergens te laat te komen. Wil je eimand ontmoeten dan moet je eerst de agenda’s afstemmen, spontaniteit is er niet mee bij. De vele regeltjes, de druk vanuit de maatschappij en de bemoeienis vanuit de overheid maken Nederland vaak wat beklemmend. In veel andere culturen kent men dit fenomeen niet. Wakker worden door de zon die vrolijk schijnt of de vogels die beginnen te kwetteren. Eenmaal geëmigreerd zal je merken dat je veel intenser leeft, minder gehaast en gejaagd. Jouw tempo wordt bepaald door je omgeving. Waarom zal jij je nog haasten als niemand anders dat doet?
Rust en ruimte – Nederland is vol, druk en lawaaierig. Wel leven met teveel mensen op een klein stukje land en jaarlijks komen er nog meer mensen uit andere landen bij. De effecten daarvan zien we dagelijks: woningnood, files en ruimtegebrek. De natuur in Nederland heeft zwaar te lijden onder de constante groei van het inwonersaantal. Er komen steeds meer betonnen blokkendozen en achterstandsbuurten. Zoveel mensen op een kluitje zorgt voor spanningen, agressiviteit en criminaliteit. Een andere omgeving in een ander land met rust, ruimte en natuur zal je goed doen. Je krijgt meer energie, nieuwe ideeën en je levenskwaliteit neemt toe. Het gevoel van vrijheid is groot. Je kunt weer spontaan dingen doen. Je wordt door deze ervaringen zelf ook een positiever persoon.
Natuurlijke schoonheid en een beter klimaat – Nederland is qua natuur een prachtig land, de seizoenwisselingen zijn spectaculair. Maar ook in de natuur wordt het steeds drukker en soms lijkt het in het bos wel koopzondag. Het Nederlandse klimaat is heerlijk als je van gematigde winters en koele zomers houdt tenminste. Ben je toch iemand die zich lekkerder voelt tijdens een warme dag, dan heeft Nederland niet vele te bieden. Met een handjevol zomerse dagen moeten wij het doen. Iedere dag 30 graden gaat ook vervelen? Nou, bij mij niet kan ik je vertellen.
Financiële aspecten
Werk en carrière
Meer kansen op een buitenlandse arbeidsmarkt, international ervaring opdoen, ZZP-ers die hun grenzen verkennen.
Digitale nomaden (werken in een andere omgeving en een beter klimaat, goedkoper levensonderhoud).
Liefde en relatie
Wat zijn de nadelen van emigratie?
Je sociale leven
Financien
Heimwee
Ziekte of arbeidsongeschiktheid van jezelf
Ziekte of arbeidsongeschiktheid van je partner of kinderen
Waarom mislukken emigraties?
Mogelijk heb jij je goed voorbereid en sta jij sterk genoeg in je schoenen, het zijn vaak externe factoren die een emigratie in de weg zitten. Denk aan een vader of moeder die plotseling ernstig ziek wordt. Veel emigraties lopen daarop stuk. Een relatiebreuk is ook een factor die een emigratie kan doen mislukken. Financiële problemen maken het er ook niet beter op. Geldproblemen kan een reden zijn om weer te remigreren. Zeker wanneer je een onderneming start zal je genoeg reserves moeten hebben om een slechte periode door te komen.
Definitief vertrekken naar het buitenland blijkt daarom in de praktijk soms minder definitief. Emigratie is, ondanks een goede voorbereiding, zeker niet altijd een succes. Ongeveer 40% van de Nederlandse emigranten keert toch weer terug naar Nederland (remigratie). Dat is een aanzienlijk aantal. Bekende redenen zijn heimwee, het missen van vrienden en familie of financiële problemen. Soms blijkt het cultuurverschil in het emigratieland niet te overbruggen. Een ernstig ziek familielid wordt regelmatig genoemd als reden om weer naar Nederland te vertrekken. Een dienstbetrekking die eindigt of economische omstandigheden in het nieuwe woonland kunnen het lastig maken om een bestaan op te bouwen en dan is terugkeer naar Nederland wellicht de enige optie.