Legaliseren is een document geschikt maken voor gebruik in een ander land, bijvoorbeeld je nieuwe woonland. Door deze legalisatie is duidelijk dat jouw document van een bevoegde instantie komt en dus legaal is. Wanneer je emigreert of voor langere tijd in het buitenland woont, kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Bijvoorbeeld een akte van de burgerlijke stand. Een document dat in Nederland rechtsgeldigheid heeft, is dat niet automatisch ook in het buitenland. Door legalisatie van Nederlandse documenten weten de buitenlandse autoriteiten dat het document geldig is.
Inhoudsopgave
- Legalisatie documenten en emigreren of lang op reis
- Stap 1 – Welk soort document heb je?
- Stap 2 – Wat zijn de afspraken met het land?
- Stap 3 – Legalisatie door buitenlandse ambassade of consulaat in Nederland
- Gebruik documenten binnen de EU
- Legaliseren door het Consulair Dienstencentrum (CDC)
- Documenten uit het Caribische deel van het Koninkrijk
- Legaliseren aan de balie
- Legaliseren via de post
- Kosten
- Voorwaarden voor jouw document
- Welke documenten legaliseert het CDC?
- Welke documenten legaliseert het CDC niet?
- Jouw document is niet geschikt om te legaliseren
- Legaliseren door buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland
- Contactgegevens Consulair Dienstencentrum
Geschatte leestijd: 10 minuten
Legalisatie documenten en emigreren of lang op reis
Wanneer je gaat emigreren of lang op reis gaat, heb je meestal Nederlandse documenten nodig voor je nieuwe woonland of reisbestemming. Als je een Nederlandse document geschikt wilt maken voor gebruik in een ander land, dan heb je meestal eerst een Nederlandse legalisatie nodig. Jouw document krijgt dan een bepaalde stempel of sticker. Check bij de ambassade of het consulaat van het land waar je het document gaat gebruiken aan welke voorwaarden het Nederlandse document moet voldoen. Het kan zijn dat je een document eerst moet laten vertalen voordat het gelegaliseerd kan worden. Documenten uit landen en gemeenten van het Koninkrijk der Nederlanden kan je overal in het koninkrijk gebruiken zonder legalisatie.
Nederlandse overheidsdocumenten gebruiken in het buitenland
Om jouw Nederlandse overheidsdocumenten te gebruiken in het buitenland, laat je deze legaliseren. Dit gebeurt met een stempel of sticker. Na legalisatie is jouw document klaar voor gebruik.
Hoe werkt het?
Je hebt een Nederlands overheidsdocument dat je in het buitenland wilt gebruiken, bijvoorbeeld:
- een document van de burgerlijke stand
- een kopie van jouw paspoort
- een woonplaatsverklaring van de belastingdienst
Jouw document heeft minimaal 2 Nederlandse legalisaties nodig. Waar je die haalt, ligt aan:
- het soort document
- het soort afspraken waar Nederland en het land aan meedoen
Stap 1 – Welk soort document heb je?
Document van de burgerlijke stand
Documenten van de burgerlijke stand zijn bijvoorbeeld:
- een geboorteakte
- een huwelijksakte
- een overlijdensakte
- verklaring van ongehuwd zijn
Wil je een document van de burgerlijke stand in het buitenland kunnen gebruiken? Dan moet op het document de naam en handtekening van een gemeenteambtenaar staan.
>> Ga naar stap 2
Kopie van een paspoort
Je kan een kopie van jouw paspoort laten legaliseren door de gemeente waar het document is afgegeven. Je kan ook een kopie van jouw paspoort laten legaliseren door een Nederlandse notaris en daarna door een rechtbank in Nederland.
>> Ga naar stap 2
Woonplaatsverklaring van de Belastingdienst
Een woonplaatsverklaring laat je eerst legaliseren door het ministerie van Financiën, Directoraat-generaal Belastingdienst, in Den Haag. De Belastingdienst kan je vertellen hoe dit werkt.
>> Ga naar stap 2
Stap 2 – Wat zijn de afspraken met het land?
Soms heeft jouw document ook een Apostille nodig. Dit hangt ervan af of het land waar jij je document wil gebruiken meedoet aan het Apostilleverdrag.
Controleer of het land waar jij je document wilt gebruiken, meedoet aan het apostilleverdrag
Het land staat op de lijst van Apostillelanden
- Ga met jouw document naar de rechtbank voor de Apostille. Via het overzicht van rechtbanken in Nederland vindt je er een dichtbij huis.
- Vraag na bij de buitenlandse ambassade of het consulaat of jouw document een vertaling nodig heeft en of die vertaling gelegaliseerd moet worden of een Apostille nodig heeft.
>> Jouw document is nu gelegaliseerd voor gebruik in het buitenland.
Het land staat niet op de lijst van Apostillelanden
- Laat jouw document legaliseren bij het Consulair Dienstencentrum (CDC) in Den Haag.
>> Ga naar stap 3
Stap 3 – Legalisatie door buitenlandse ambassade of consulaat in Nederland
- Vraag na bij de buitenlandse ambassade of bij het consulaat of legalisatie nodig is door deze buitenlandse ambassade, zo ja:
- Laat het document legaliseren door de vertegenwoordiging van het land waar je het document wilt gebruiken. De ambassade van dat land in Nederland kan je vertellen hoe dit werkt.
Gebruik documenten binnen de EU
Heb je een of meer openbare documenten uit een land dat lid is van de Europese Unie (EU)? En wil je die documenten in een ander EU-land gebruiken? Documenten van een overheid of rechterlijke instantie uit de Europese Unie hoeven meestal niet vertaald te worden. Het kan soms wel zo zijn dat je het document moet laten aanvullen met een meertalig modelformulier.
Een meertalig modelformulier vraag je aan bij de instantie die het document afgeeft. Bekijk het overzicht van alle openbare documenten die je vrij kunt gebruiken binnen de EU op de website van European Justice.
Kies je onderwerp
Legaliseren door het Consulair Dienstencentrum (CDC)
Het Consulair Dienstencentrum (CDC) legaliseert documenten uit Europees Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire Saba en Sint Eustatius voor gebruik in het buitenland.
Nederlandse documenten legaliseren
Het CDC legaliseert Nederlandse documenten voor gebruik in het buitenland. Je krijgt een sticker op jouw document. Je kunt dit regelen aan de balie of via de post. Voordat je naar het CDC gaat, heb je meestal eerst een andere legalisatie nodig. Bijvoorbeeld van een rechtbank, de Kamer van Koophandel of DUO. Na legalisatie door het CDC moet je het document vaak nog laten legaliseren door de ambassade of het consulaat van het land waar je het document gaat gebruiken.
Documenten uit het Caribische deel van het Koninkrijk
Documenten uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Documenten uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten moet jeu eerst laten legaliseren door het kabinet van de gevolmachtigde minister van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarna kan het CDC de documenten legaliseren.Let op: wil je jouw document gebruiken in een land dat is aangesloten bij het apostilleverdrag? Dan moet je na legalisatie door het CDC nog naar een rechtbank voor de apostille.
Documenten uit Bonaire, Saba en Sint-Eustatius
Documenten uit Bonaire, Saba en Sint-Eustatius kan het CDC direct legaliseren.
Let op: wil je een document gebruiken in een land dat is aangesloten bij het apostilleverdrag? Dan is legalisatie door het CDC niet nodig. Je kan direct naar een rechtbank voor de apostille.
Legaliseren aan de balie
Lever jouw Nederlandse document(en) in bij de legalisatiebalie van het CDC. Je kan dit ook laten doen door iemand anders. Een machtiging of een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs is niet nodig. Je kan alleen per pin betalen aan de balie.
Hoelang duurt het?
De wachttijd is gemiddeld 1 uur. Heb je meer dan 20 documenten? Dan duurt het langer. Documenten die je vóór 11.30 uur inlevert, zijn dezelfde dag klaar. Lever je ze na 11.30 uur in? Dan kan je ze de volgende werkdag ophalen vanaf 9.00 uur.
Legaliseren via de post
Stuur je Nederlandse document(en) (aangetekend) op naar het CDC. Voeg ook jouw gegevens toe, zoals uw naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Stuur geen contant geld mee. Nadat het CDC jouw document(en) heeft ontvangen, ontvang je een e-mail waarin staat hoeveel je moet betalen. Je betaalt via een online betaalmethode.
Hoelang duurt het?
Na jouw betaling stuurt het CDC binnen 5 tot 7 werkdagen de gelegaliseerde documenten aangetekend naar je op.
Kosten
Het legaliseren door het CDC kost € 10 per document. Je kan alleen per pin betalen aan de balie. Stuur jij je document(en) per post? Dan betaal je ook voor het terugsturen per aangetekende post. De kosten voor aangetekende post binnen Nederland bedragen € 9,05. Dit bedrag komt bovenop de legalisatiekosten.
Voorwaarden voor jouw document
Controleer altijd eerst wat de voorwaarden voor jouw document zijn.
- Jouw Nederlandse document is origineel en compleet. Verwijst het document naar andere documenten of bijlagen? Voeg deze dan toe.
- Vraag bij de organisatie waar jij je document wilt gebruiken hoe oud jouw document mag zijn. Het CDC kan documenten ouder dan 1 jaar niet altijd legaliseren. Een uitzondering hierop zijn diploma’s erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Deze diploma’s laat je eerst legaliseren door DUO.
Is jouw document ouder dan 1 jaar? Of twijfel je of jouw document geschikt is voor legalisatie? Mail het CDC dan een scan van jouw document. Zorg dat de handtekening en de naam van de persoon die het document heeft ondertekend goed zichtbaar zijn. Het CDC informeert je of zij jouw document kan legaliseren.
Welke documenten legaliseert het CDC?
Het CDC legaliseert:
- Originele documenten.
- Gewaarmerkte kopieën van een Nederlands document.
- Een door een notaris in Nederland gemaakte gewaarmerkte kopie van een volledig gelegaliseerd buitenlands document.
Let op: het originele document moet in het land van herkomst volledig gelegaliseerd zijn voor gebruik in Nederland. Heeft een document een apostille? Dan kan je dat document gebruiken in alle landen die zijn aangesloten bij het apostilleverdrag. Mogelijk heb je el een vertaling nodig.
Vertaling van jouw document
Is jouw document in een andere taal dan het Engels, Frans, Duits of Nederlands? Laat je document dan in een van deze 4 talen vertalen door een beëdigde vertaler. De handtekening van de vertaler moet zijn gelegaliseerd door de rechtbank.
Lees meer over vertalingen legaliseren
Welke documenten legaliseert het CDC niet?
Het CDC legaliseert geen:
- documenten, afgegeven door een ambassade of een consulaat, die in Nederland juridisch ongeldig zijn, zoals een consulaire echtscheiding
- documenten met een verklaring dat goederen niet in Israël zijn geweest of gemaakt
- religieverklaringen, zoals christen-verklaringen of doopbewijzen
- documenten met een stempel ‘seen by’/‘gezien door’ of ‘seen for copy’/‘gezien voor kopie’
Jouw document is niet geschikt om te legaliseren
Kan het CDC jouw document (nog) niet legaliseren? Dan krijg je dat aan de balie direct te horen. Als je jouw document per post hebt gestuurd, stuurt het CDC jouw document aan je terug. Je krijgt de kosten niet terug als je minder dan € 15 hebt betaald.
Legaliseren door buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland
Is jouw document gelegaliseerd in Nederland? Dan kan het zijn dat het land waar je het document gaat gebruiken jouw document ook wil legaliseren. Vraag dit na via de ambassade of het consulaat van dat land.
Contactgegevens Consulair Dienstencentrum
Bezoekadres | Rijnstraat 8, 2515 XP, Den Haag |
Openingstijden | Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 uur.U kunt geen afspraak maken.De legalisatiebalie is gesloten op officiële Nederlandse feestdagen.De legalisatiebalie is op de goede vrijdag geopend. |
Postadres | Postbus 20061, 2500 EB, Den Haag |
Telefoonnummer | Vanuit Nederland: 0 247 247 247Buiten Nederland: +31 247 247 247 |
info.consulair@minbuza.nl |
Bron: Rijksoverheid.nl – Disclaimer: De bovenstaande tekst is uitsluitend ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informeer voor de actuele regelgeving altijd bij de officiële instanties.