Als je gaat emigreren of lang op reis gaat doe je er goed aan om eerst de reisadviezen van het land van je bestemming te checken. In een reisadvies staat informatie over de veiligheid van een land. Het reisadvies wordt met zorg samengesteld. Het helpt om de risico’s in een land beter in te schatten. Een reisadvies is een hulpmiddel. Dit betekent dat je altijd verantwoordelijk bent voor jouw eigen veiligheid. Je bepaalt uiteindelijk zelf of je wel of niet op reis gaat. Aan het reisadvies kunnen geen rechten worden ontleend.
Ga je backpacken of een wereldreis en meerdere landen bezoeken bekijk dan voor en tijdens je reis de reisadviezen van je bestemming.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 5 minuten
Op de hoogte blijven van de situatie in het buitenland
- Lees het reisadvies voor jouw bestemming. Houd er rekening mee dat het reisadvies altijd kan wijzigen, dus blijf het reisadvies in de gaten houden. Ook vlak voor vertrek, op jouw bestemming en voor je terugreis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak jouw bestemming favoriet, dan ontvang je een melding als het reisadvies voor dat land verandert.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
Hoe komt een reisadvies tot stand?
De Nederlandse ambassades en consulaten weten wat er speelt in een land. Ze bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties. Daarnaast heeft het team dat de reisadviezen maakt contact met:
- andere ministeries
- andere landen van de Europese Unie
- inlichtingendiensten
- lokale autoriteiten
- bedrijven en andere organisaties zoals non-gouvernementele organisaties
Is een reisadvies bindend?
Nee, je bent niet verplicht je aan een reisadvies te houden. Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid en de keuze om een reis wel of niet door te laten gaan.
Reisadvies en kleurcodes
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen voor verschillende landen, met een kaart die het gebied per veiligheidsrisiconiveau aangeeft. Hierbij wordt gewerkt met kleurcodes.
- Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s – In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die in Nederland. Het kan wel zijn dat er bepaalde zaken zijn waar reizigers extra op moeten letten.
- Geel: let op, veiligheidsrisico’s – Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Reizigers moeten zich daarop voorbereiden en zij moeten extra opletten.
- Oranje: alleen noodzakelijke reizen – Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen of reizen die uitgesteld kunnen worden, zijn geen noodzakelijke reizen. Als iemand besluit toch af te reizen, moet hij zich zeer goed voorbereiden. Ook kan het zijn dat de reiziger (deels) onverzekerd is wanneer hij naar een oranje gebied reist.
- Rood: niet reizen – Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan, zoals een oorlogssituatie. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken niet naar dit gebied te reizen. Ook kan een reiziger (deels) onverzekerd zijn wanneer hij toch naar een rood gebied reist.
De risico’s houden rekening met onder andere gezondheid (epidemie), onrust (oorlog, terreur) en natuurrampen (vulkaanuitbarsting, overstromingen). Binnen één land kunnen verschillende kleurcodes voorkomen: bijvoorbeeld geel met alleen bij een landsgrens een rode streep. Het advies heeft alleen betrekking op het deel waar je daadwerkelijk gaat verblijven.
Wat is een ‘negatief reisadvies’?
De term “negatief reisadvies” is vooral bedoeld om reizigers te waarschuwen voor ernstige veiligheidsrisico’s. Toch blijft het jouw eigen verantwoordelijkheid of de verantwoordelijkheid van de reisorganisatie om wel of niet op reis te gaan. Wil jij of je reisorganisatie jouw reis annuleren vanwege een negatief reisadvies? En ben je nog niet vertrokken? Dan kan je het beste contact opnemen met jouw reisorganisatie. Soms kan je je reis kosteloos omboeken naar een andere bestemming.
Annuleringsverzekering
Heb je een annuleringsverzekering? Een negatief reisadvies is geen geldige annuleringsreden. De annuleringsverzekering vergoedt alleen wanneer je jouw vakantie moet annuleren of vervroegd moet terugkeren vanwege persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent geworden voor vertrek of door het overlijden van een familielid of als je accommodatie onbewoonbaar is geworden.
Reisverzekering
Besluit je om ondanks een negatief reisadvies toch naar jouw bestemming te reizen? Dan moet jij je polisvoorwaarden van je reisverzekering goed doorlezen of je wel verzekerd bent.
Calamiteitenfonds
De Stichting Calamiteitenfonds Reizen is een organisatie die in bepaalde situaties een garantieregeling biedt. Ben je al vertrokken of op jouw reisbestemming wanneer het negatieve reisadvies wordt afgegeven? Dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die ontstaan door het wijzigen of het vervroegd afbreken van de reis. Let op! Dit geldt alleen wanneer het Calamiteitenfonds jouw bestemming bestempelt als “dekkingsbeperking”. Het beste kan je via jouw reisorganisatie contact opnemen met het Calamiteitenfonds. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van het Calamiteitenfonds moet jouw reisorganisatie zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Controleer hier of jouw reisorganisatie is aangesloten. Wij adviseren om een reis altijd te boeken bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds.
Geldt er een negatief reisadvies en is jouw reisorganisatie niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds? Of heb je alleen een vliegticket of accommodatie geboekt? Dan kan je het beste contact opnemen met je reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de aanbieder van jouw accommodatie.
Bron: Rijksoverheid.nl – Disclaimer: De bovenstaande tekst is uitsluitend ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informeer voor de actuele regelgeving altijd bij de officiële instanties.