Ben je van plan te gaan overwinteren dan kan een goede voorbereiding problemen voorkomen, zeker als het jouw gezondheid betreft. Hoe zit het bevoordeeld met je zorgverzekering? En mogen alle medicijnen zomaar mee op reis naar het buitenland? Met een goede voorbereiding kan je optimaal genieten van jouw overwintering.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 9 minuten
60+ en reizen
Ben je senior en van plan om op reis te gaan en te overwinteren? Let dan extra goed op omdat je meer vatbaarder bent voor infectieziekten, ook als je gezond bent. Ons afweersysteem kent een heel geleidelijke achteruitgang als je ouder wordt, die al begint vanaf 40-jarige leeftijd. De omstandigheden op de plaats van bestemming zoals klimaat, hoogteniveau en bereikbaarheid van medische voorzieningen, veiligheid en hygiëne zijn voor ouderen extra belangrijk om rekening mee te houden.
Veroudering gaat gepaard met een afname van long-, hart en nierfunctie. Oudere reizigers kunnen hierdoor eerder in problemen komen. Het risico op ziekte en ongevallen neemt toe. Ook chronische ziekten kunnen reizigers op leeftijd gevoeliger maken voor reisgerelateerde infecties en er kunnen complicaties van deze ziekten optreden. Veelvoorkomende problemen bij ouderen op reis zijn reizigersdiarree en uitdroging, obstipatie, een jetlag, oververhitting en onderkoeling. Het risico op een trombosebeen of longembolie is hoger bij senioren. Infectieziekten, zoals bijvoorbeeld malaria kunnen bij deze groep ernstiger verlopen. Reizen vergt vaak veel fysieke inspanning, zelfs als er geen speciale activiteiten op het programma staan. Op luchthavens moeten vaak grote afstanden overbrugd worden, soms met tijdsdruk en zware bagage.
Preventieve maatregelen voor oudere reizigers
Ben je ouder en ga je op reis dan kan je met een aantal preventieve maatregelen je reis veiliger maken:
- Pas je reisritme, vervoer en accommodatie aan op basis van jouw fysieke conditie. Ook in geval van ernstige beperkingen zijn er nog veel mogelijkheden op het gebied van reizen.
- Maak 6 weken voor vertrek een afspraak bij een reizigersadvies- en vaccinatiebureau, bij voorkeur zelfs voordat je de reis boekt.
- Als je medicijnen gebruikt is het belangrijk om een actueel medicatieoverzicht van jouw apotheek mee te nemen naar het adviesgesprek
Regel op tijd jouw vaccinaties
Reizen kan bepaalde risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen, zeker voor ouderen. Het is verstandig je daarom tegen bepaalde ziekten te laten vaccineren. een voorbeeld daarvan is de DTP-vaccinatie. Die beschermt je tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio. Als je meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer je naar niet-westerse landen reist. Weet je bijvoorbeeld dat in Turkije Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) voorkomt? Dat is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Uiteraard brengen verre reizen meer risico’s met zich mee dan dat je in West-Europa blijft. In sommige werelddelen komen tropische ziekten voor of is er niet overal goede gezondheidszorg. Als je naar een land buiten West-Europa gaat, informeer dan bij de GGD of je vaccinaties en antimalariamiddelen nodig hebt. Sommige vaccinaties moeten ruime tijd voor vertrek worden gegeven. Daarom is het raadzaam om hierover op tijd informatie in te winnen.
Vaccinaties voor ouderen (>60 jaar)
Vrijwel alle reizigersvaccinaties (DTP, hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus, meningitis, en rabiës) zijn veilig voor ouderen. Omdat bij toenemende leeftijd de immuunrespons op vaccinaties geleidelijk afneemt, kunnen vaccinaties ouderen mogelijk onvoldoende beschermen. Ook kan het bij ouderen langer duren voordat de immuunrespons op gang komt. Bij voorkeur worden mensen boven de 60 daarom minimaal 2 weken voor vertrek gevaccineerd. Het levende vaccin tegen gele koorts wordt bij voorkeur niet gegeven aan mensen boven de 60 jaar wegens een licht verhoogde kans op bijwerkingen. Als het onvermijdelijk is om te reizen naar een gebied waar gele koorts veel voorkomt, wordt de vaccinatie tegen gele koorts bij ouderen meestal toch gegeven. Gele koorts is een zeer gevaarlijke ziekte.
Overwinteren? Medische kosten in het buitenland vaak hoger
Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld om te overwinteren, kan het zijn dat alleen jouw zorgverzekering niet voldoende is. Zo kunnen medische kosten in het buitenland hoger uitvallen dan het Nederlandse marktconforme tarief en dan moet je een deel van deze kosten zelf betalen. Je kan daarvoor een reisverzekering met dekking voor medische kosten afsluiten. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten geeft wel 100% zekerheid. Jouw kosten worden dan altijd betaald door de reisverzekeraar. Zelfs het eigen risico van je zorgverzekering valt onder de vergoeding. De belangrijkste voordelen van een reisverzekering met dekking voor medische kosten op een rijtje:
- Spoedeisende medische kosten in het buitenland worden altijd vergoed, ongeacht je zorgverzekering. Dus ook als je in een privekliniek terecht komt.
- Je hoeft geen medische kosten voor te schieten en je ontvangt geen aanvullende nota’s achteraf.
- Je bent tevens verzekerd voor medische repatriëring (het terugbrengen naar Nederland met een vliegtuig of ambulance).
- Veel zorgverzekeraars vergoeden het verplicht eigen risico van € 385,- niet. Met een reisverzekering wordt dat wel vergoed.
- Wordt je ernstig ziek en wil je een familielid laten overkomen? Dan worden de kosten van de vlucht niet vergoed door jouw zorgverzekering. Een reisverzekering vergoedt deze kosten wel.
- Met een reisverzekering ben je ook verzekerd voor opsporings- en reddingskosten (SOS-kosten).
Europese zorgverzekeringskaart EHIC
Als je gaat overwinteren in Europa, neem dan ook de gratis Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) mee. Met deze Europese zorgpas heb je recht op noodzakelijke medische hulp in het buitenland (tot maximaal het Nederlandse niveau). Meestal hoef je dan niet eerst contant te betalen, omdat de buitenlandse zorgverlener de rekening vaak direct met jouw Nederlandse zorgverzekeraar afrekent.
Meest voorkomende ziekten in het buitenland
Nederlanders reizen steeds vaker en ook verder, dat vraagt om de juiste voorbereiding. Zeker als het om je gezondheid gaat. In sommige landen kan je vervelende en zelfs gevaarlijke ziekten oplopen. Denk daarbij aan diarree, malaria, rabiës maar ook seksueel overdraagbare aandoeningen. Gezondheidsrisico’s tijdens overwintering of ander langdurig verblijf in het buitenland kan je beperken door onder andere vaccinaties, een goede hygiëne. Zorg er ook voor dat je niet door muggen wordt gebeten. Lees hier meer over de meest voorkomende ziekten in het buitenland >>
Kies je onderwerp
Geneesmiddelengebruik
Gebruik je geneesmiddelen? Controleer dan vooraf of je voldoende voorraad hebt voor de duur van de reis. Vraag je huisarts op tijd om een herhalingsrecept. Denk ook aan praktische zaken. Bijvoorbeeld: is er een koelkast op de plaats van bestemming voor medicijnen (zoals insuline) die koel bewaard moeten worden? Vervoer medicijnen bij voorkeur in jouw handbagage. Hier lees je alles over medicijnen mee op reis >>
Geneesmiddelenpaspoort
De huisarts of apotheek kan een geneesmiddelenpaspoort geven waarin staat welk middel en welke dosering je gebruikt. Dit is bijvoorbeeld verstandig om bij de douane te kunnen verklaren dat de geneesmiddelen voor eigen gebruik zijn of als je in het buitenland medische hulp nodig heeft. Zeker wanneer je injecties gebruikt en spuiten, naalden en ampullen in je bagage hebt. Denk er ook aan dat verschillende medicijnen zoals Ritalin voor ADHD en slaapmedicatie zoals Oxazepam en Temazepam in veel landen verboden zijn. Hiervoor heb je een Schengen- of Engelstalige medicijnverklaring nodig. Vraag aan jouw huisarts of de medicijnen die je gebruikt zonder problemen meekunnen naar het buitenland. Mogelijk heb je een officiële medicijnverklaring nodig. Op de website van het CAK zie je snel en gemakkelijk in welke landen je een medicijnverklaring nodig hebt. En hoe je de medicijnverklaring aanvraagt. Regel jouw verklaring wel op tijd. Het CAK heeft ongeveer 2 weken nodig om jouw aanvraag af te handelen.
Reisapotheek
Gaat je op reis, neem dan een op jouw reis en persoonlijke situatie afgestemde reisapotheek mee. Veel reizigers naar (sub)tropische bestemmingen krijgen klachten van reizigersdiarree of huidinfecties door steken van insecten. Bereid je daarom goed voor.
- ORS – Dit zorgt ervoor dat het vocht- en zoutgehalte van het lichaam op peil komt/blijft bij braken en diarree.
- Diarreeremmers (loperamide) – Te gebruiken bij diarree zonder koorts of bloed /slijmbijmenging (niet geschikt voor jonge kinderen).
- Insectenwerend middel – Vaak is DEET (diëthyltoluamide) toegevoegd; een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Voor kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen adviseert de GGD een concentratie DEET van maximaal 30%.
- Behandeling na insecten- of kwallenbeet – Deze beten geven vaak jeukklachten. Kies voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft.
- Zonnebrandcrème – Neem een waterbestendige zonnebrandcrème mee met een hoge beschermingsfactor. Verzorg jouw lippen met een beschermende lippenbalsem met UV-filter. Gebruik jouw zonnebril en neem een after sun product mee.
- Thermometer – Bij voorkeur een digitale thermometer.
- Pijnstillers – Middelen tegen koorts en pijn, zoals paracetamol. Voor kinderen is er speciale kinderparacetamol (liever geen zetpillen i.v.m. de warmte). Onderzoek bij kinderen en jong volwassenen wijst uit dat paracetamol, voordat de vaccinatie wordt gegeven, een lagere afweerreactie op het vaccin geeft. Paracetamol na vaccinatie is geen probleem.
- Tekenpincet – Verblijf je veel in de natuur, neem dan een tekenpincet en de instructies voor het verwijderen van een teek mee.
- EHBO artikelen – Een verbandset met pleisters, schaar en steriele gazen. Eventueel steri-strips voor snijwonden, zwachtels en veiligheidsspelden.
- Ontsmettingsmiddel – Voor wondjes (bijvoorbeeld Betadine jodium). Elke huidaandoening, hoe klein ook (zoals insectenbeten of schaafwonden), moet zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet worden.
- Middel tegen lucht-, zee- en wagenziekte – (cyclizine of meclozine). Hier zijn tabletten voor te koop, overleg even met jouw apotheker. Neem het middel 1 à 2 uur voor vertrek in.
Bronnen: Thuisarts, GGD en LCR – Disclaimer: De bovenstaande tekst is uitsluitend ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informeer voor de actuele regelgeving altijd bij de officiële instanties