Inhoudsopgave
- Nederlands paspoort en wonen in het buitenland
- Paspoort of ID-kaart aanvragen bij VFS Global in Londen, Edinburgh, Birmingham, Chicago, Sydney en Edmonton
- Paspoort en ID-kaart aanvragen in Nederland
- Paspoort of ID-kaart aanvragen zonder vaste woonplaats of verblijfplaats
- Wat moet ik doen bij aanvraag reisdocument of identiteitskaart?
- Afhalen paspoort of identiteitskaart
- BSN in paspoort
- Ministerie van Buitenlandse Zaken als uitgevende instantie
Geschatte leestijd: 5 minuten
Nederlands paspoort en wonen in het buitenland
Woon je als Nederlander in het buitenland? Dan kan je bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten generaal een nieuw paspoort of een identiteitskaart aanvragen. Dit kan ook bij de gemeentebalie op Schiphol en bij een aantal gemeenten.
Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten-generaal. Op hun websites vindt je de volgende informatie:
- hoe je een paspoort of ID-kaart aanvraagt;
- hoe je hiervoor een afspraak maakt;
- welke documenten je daarvoor nodig hebt.
Nooddocumenten kan je aanvragen bij alle Nederlandse consulaire vertegenwoordigingen (ambassades, consulaten-generaal en consulaten).
Paspoort of ID-kaart aanvragen bij VFS Global in Londen, Edinburgh, Birmingham, Chicago, Sydney en Edmonton
Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen ook een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen bij VFS Global in Londen, Birmingham en Edinburgh (Verenigd Koninkrijk), Chicago (Verenigde Staten), Sydney (Australië) en Edmonton (Canada). Je betaalt hiervoor extra servicekosten. VFS Global is een extern bedrijf en geen onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie beslist over jouw aanvraag.
Lees de voorwaarden voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart in het buitenland op de website van Nederland Wereldwijd.
Kies je onderwerp
Paspoort en ID-kaart aanvragen in Nederland
Woon je in het buitenland? Dan kan je ook op Schiphol en bij een aantal gemeenten in Nederland een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Op Schiphol kan dit bij de paspoortbalie in Aankomsthal 2.
Paspoort of ID-kaart aanvragen zonder vaste woonplaats of verblijfplaats
Heb je de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? En wil je een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Je kunt dan terecht bij verschillende Nederlandse grensgemeenten.
Wat moet ik doen bij aanvraag reisdocument of identiteitskaart?
- Als aanvrager verschijn je persoonlijk bij de ambassade of het consulaat zodat jouw identiteit kan worden vastgesteld. Dat geldt ook voor kinderen.
- Je doorloopt de digitale paspoorttool om vast te stellen of je nog meer documenten nodig hebt en om een afspraak te maken.
- Je hebt het Paspoortaanvraagformulier ingevuld en ondertekend en neemt dit formulier mee samen met een goed gelijkende pasfoto.
- Je moet kunnen aantonen dat je de Nederlandse nationaliteit bezit. Vraag je niet op tijd een nieuw paspoort of een Verklaring omtrent het bezit van Nederlanderschap aan? Dan kan je in sommige gevallen jouw Nederlanderschap verliezen. Bij twijfel over je nationaliteit, kan je geen nieuw paspoort of ID-kaart krijgen. Lees voor meer informatie de brochure Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen.
- Je moet bij jouw aanvraag ál jouw Nederlandse of buitenlandse reisdocumenten ter inzage overleggen.
Afhalen paspoort of identiteitskaart
Het paspoort en de identiteitskaart worden in Nederland gemaakt en naar de ambassade of het consulaat opgestuurd waar je het document hebt aangevraagd. Daarom kan de behandeling van jouw aanvraag enkele weken duren.
De Nederlandse vertegenwoordiging laat je weten wanneer je het paspoort of de identiteitskaart kunt afhalen. Je moet dit persoonlijk doen, behalve als dit door omstandigheden niet van je verwacht kan worden.
Onder bepaalde voorwaarden kan het paspoort of de identiteitskaart naar het adres van de aanvrager worden opgestuurd. Het kan dan gaan om reisafstand of beperkte mobiliteit. Je spreekt dit af bij de aanvraag. Opsturen kan alleen als dit veilig is en is voor eigen risico en rekening.
BSN in paspoort
Vraag je een Nederlands paspoort aan in het buitenland en heb je een burgerservicenummer (BSN)? Dan komt jouw BSN automatisch in je paspoort te staan. Heb je geen BSN, dan krijg je een paspoort zonder BSN. Je bent niet verplicht een BSN aan te vragen. De instantie waar jij je paspoortaanvraag indient checkt in de Basisregistratie Personen (RNI, Registratie Niet-Ingezetenen) of je een BSN heeft. Je hoeft hier zelf dus niets voor te doen.
Personen die na 1994 uit Nederland zijn vertrokken, hebben doorgaans een BSN. Misschien heb je een oud sofinummer. In dat geval komt je BSN niet in je paspoort te staan.
Ministerie van Buitenlandse Zaken als uitgevende instantie
Sinds maart 2014 wordt op de houderpagina van alle paspoorten en identiteitskaarten die in het buitenland zijn aangevraagd ‘minister van Buitenlandse Zaken’ vermeld. Uitgevende instanties kunnen via de locatiecodes in de chip van jouw paspoort zien waar jouw paspoort is verstrekt.
Bron: Rijksoverheid.nl – De bovenstaande tekst is uitsluitend ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informeer voor de actuele regelgeving altijd bij de officiële instanties.