Als je gaat emigreren dan moet je van alles regelen. Wat precies, is afhankelijk van het land van bestemming. Verder maakt het een groot verschil of je binnen Europa emigreert of daarbuiten. Maar je moet in ieder geval aan de slag met je belastingen, jouw zorgverzekering, diploma’s, beroepserkenning, pensioen of eventueel een uitkering. Instanties in het buitenland kunnen om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet je voor jouw vertrek laten legaliseren (rechtsgeldig laten maken).
Meer lezen over wat je allemaal moet regelen bij emigratie? Kijk hier: naarhetbuitenland.info/emigreren/wat-moet-ik-regelen/ >>
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 5 minuten
Hoeveel Nederlanders emigreren er jaarlijks?
Volgens het CBS emigreren ieder jaar zo’n 40.000 mensen met een Nederlandse achtergrond. België en Duitsland zijn al jaren de populairste landen waar Nederlanders naartoe emigreren, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Onder 65‑plussers, de zogenaamde pensionado’s, zijn Zuid-Europese landen, zoals Spanje en Frankrijk populair. Twintigers vertrekken juist vaak naar Australië en het Verenigd Koninkrijk, meestal om er te gaan werken.
Emigreren wat is dat?
Emigratie is de handeling waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen. Van alle emigranten die in 2020 vertrokken, had 13,3 procent een Nederlandse achtergrond, dat waren 20.193 personen. Van de emigranten die in Nederland geboren zijn, verhuist het grootste deel naar België (14,1 procent) of Duitsland (11,5 procent). Ook Spanje en Groot-Brittannië zijn populaire vestigingslanden.
De Nederlandse emigrant zoekt het vooral dichtbij en is daarom met name georiënteerd op andere Europese landen. Maar liefst 69 procent van hen verlaat Europa niet. België en Duitsland zijn al jaren de populairste bestemmingen om te gaan wonen. Vaak gelden er economische en financiële redenen. Gunstiger fiscaal klimaat, betere huizenprijzen en soms meer kansen op de arbeidsmarkt. Een aanzienlijk aantal Nederlanders woont dan ook in de Duitse en Belgische grensstreek.
Meer over de uitleg wat emigreren is, lees je hier: naarhetbuitenland.info/emigreren/emigreren-wat-is-dat/ >>
Waarom emigreren Nederlanders?
De reden waarom Nederlanders emigreren, valt ook vaak samen met de bestemming die ze kiezen. Zo kan men er de voorkeur aan geven om in de Duitse of Belgische grenstreek te gaan wonen omdat daar het woningaanbod groter en betaalbaarder is. Sommigen emigreren omdat men ontevreden is over het geboorteland. Te vol, te veel regels, hoge belastingdruk, onveiligheid en verstikkende milieuregels zorgen er voor dat Nederlanders hun geluk elders gaan beproeven. Uit onderzoek van de Emigratiebeurs blijkt dat een grote groep emigranten op zoek is naar een betere kwaliteit van leven (rust, ruimte een natuurlijke leefomgeving, minder stress en hectiek). Soms zijn praktische zaken een reden om te emigreren, zoals een vreemde taal leren, voor een internationaal bedrijf werken of in het buitenland studeren. Een ander motief is de liefde. Een partner in een ander land is vaak een reden om Nederland vaarwel te zeggen.
Meer lezen over het onderwerp ‘Waarom emigreren Nederlanders?’ Kijk hier: naarhetbuitenland.info/emigreren/emigreren-wat-is-dat/waarom-emigreren/ >>
Een voorbeeld volgen is het verleden naar de toekomst verhuizen.
Rudy Cornets de Groot – Nederlands letterkundige 1929-1991
Kies je onderwerp
Emigreren na je pensioen
Emigreren is onder gepensioneerden populair. Ten opzicht van twintig jaar geleden, is het aantal gepensioneerde emigranten bijna verdubbeld. De meeste vertrekken naar Frankrijk, Portugal en Spanje. Vooral vanwege het klimaat, de afstand tot familie in Nederland, de huizenprijzen en de schoonheid van de natuur. Naast het vinden van een huis op je bestemming heeft emigratie na je pensioen nogal wat gevolgen, denk bijvoorbeeld aan je AOW. De overheid kan je AOW verlagen of zelfs helemaal stopzetten als je pensionado bent in een land waarmee Nederland geen verdrag heeft. Vertrek je naar een land binnen de Europese Unie of een ander verdragsland, dan kom dit soort problemen niet tegen. Vertrek je naar het buitenland en ontvang je pensioen, dan blijf je belastingplichtig. Check ook of je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt om in het buitenland te mogen wonen.
Meer lezen over het onderwerp ‘Emigreren na je pensioen?’ Kijk hier: naarhetbuitenland.info/emigreren/emigreren-na-je-pensioen/ >>
Emigratie landeninformatie
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije. Ongeveer een derde van deze emigranten zijn Nederlanders met een tweede generatie migratieachtergrond, zij vertrekken dus naar het geboorteland van (één van) hun ouders. Dit geldt met name voor emigrerende Nederlanders naar Turkije en Marokko, van wie meer dan 80 procent tot de tweede generatie behoort. Senioren (65‑plussers) vertrekken meer dan gemiddeld naar Zuid-Europese landen, vooral Spanje en Frankrijk, om daar te genieten van hun pensioen. Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn juist erg in trek bij twintigers; die trekken er bijvoorbeeld een jaartje tussenuit of gaan daar een studie volgen.
Meer lezen over het onderwerp ‘Emigratie landeninformatie?’Kijk hier: naarhetbuitenland.info/emigreren/landeninformatie/ >>
Emigreren – artikelen
Alles over emigreren
Emigreren is de keuze om je geboorteland te verlaten en je definitief te vestigen in het buitenland. Voor het CBS ben je al geëmigreerd wanneer jij je laat uitschrijven uit…
Waarom emigreren Nederlanders?
Uit enquêtes blijkt dat het niet in de eerste plaats gaat om de mogelijkheden van het nieuwe thuisland, maar vooral de ontevredenheid met Nederland. Emigranten zijn ontevreden over het Nederlandse…
Ik ga emigreren, wat moet ik regelen met de overheid?
Wat je moet regelen als je gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. In ieder geval dien je voor je vertrek naar het buitenland ook in Nederland al…
Lees meer Ik ga emigreren, wat moet ik regelen met de overheid?
VertrekNL magazine
VertrekNL is een Nederlands glossy emigratiemagazine en verschijnt viermaal per jaar. In elke uitgave staat een land centraal door middel van interviews, reportages, columns, juridisch advies, eten & drinken, woningen…
Emigreren blog postings
Minder Nederlandse migranten in 2021
Het aantal Nederlandse migranten nam in 2021 af, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Tot 1 december vertrokken 3.200 meer inwoners met een Nederlandse achtergrond dan er terugkeerden. Vooral het aantal immigranten (Nederlanders die terugkeren naar ons land) was lager: 17.600, tegenover rond 23.500 in de jaren voor 2021.
Agenda: EmigratieBeurs op 2 en 3 april 2022
De Emigratiebeurs 2022 zal dit jaar op 2 en 3 april plaatsvinden in Expo Houten. De Emigratiebeurs betekent: 3 hallen, 165 exposanten en ruim 11.000 bezoekers.
Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) ook als QR-code beschikbaar
Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) is voortaan ook als QR-code beschikbaar. Ga je emigreren? Dan kan je een internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) aanvragen bij een gemeente met een RNI-loket.
Lees meer Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) ook als QR-code beschikbaar
Nederlandse jongeren willen emigreren vanwege woningnood
Zeker 40% van de Nederlandse jongeren overweegt te emigreren vanwege de woningnood in Nederland. Stijgende huizenprijzen en hoge huren drijven jongeren buiten onze landsgrenzen, zo blijkt uit een onderzoek van Viisi Hypotheken onder 1.020 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar).
Lees meer Nederlandse jongeren willen emigreren vanwege woningnood
Waarom emigreren? Nederland is vol!
Van de toekomstige emigranten vindt 35% dat Nederland overbevolkt is en zoekt daarom de ruimte in het buitenland. Een stijging van 11% ten opzichte van 2016. Een nieuw motief om te vertrekken, zijn de toenemende klimaatregels 4%.