‘Emigreren’ het woord staat garant voor avontuur en letterlijk je grenzen verleggen. Nederlanders zijn dan ook dol op emigratieverhalen, dat blijkt wel uit de populaire AVROTROS serie: ‘Ik Vertrek’.
Ik Vertrek is een televisieprogramma dat vanaf 2005 door de Nederlandse publieke omroep wordt uitgezonden. In dit televisieprogramma worden Nederlandse gezinnen gevolgd bij hun verhuizing naar het buitenland, waar zij bijvoorbeeld een B&B, hotel, camping of restaurant beginnen. Tevens wordt er met enige regelmaat teruggeblikt op emigraties van jaren geleden.
Inhoudsopgave
- Emigratieverhalen in kranten, tijdschriften en online
- Emigratieverhalen uit 2022
- Twan (52) emigreerde naar Zwitserland: ’Ik zie geen reden om ooit nog terug te verhuizen’
- Achter de frituurpan in Hengelo dromen van Gambia: ‘We zijn continu op twee plekken bezig’
- Trendonderzoek: een op vijf boeren en tuinders overweegt emigratie
- Ilona’s goede voornemen voor 2022: ’Ik ga emigreren naar Curaçao’
- Selfmade boerin Elvira van Maanen uit Nieuw-Balinge en haar gezin gaan emigreren. ‘We blijven onze droom najagen: boer worden’
- Emigratieverhalen uit 2021
- ‘De liefde vinden stond niet op mijn planning’
- Bas en Mira emigreren naar Ibiza voor eigen bedrijf: ‘We zijn onze droom achterna gegaan’
- ‘Mensen denken dat in Dubai alleen maar gefeest wordt’
- De Nijverdalse familie Harmeling emigreerde naar Zweden, maar opeens kwam alles eruit. Heimwee: ‘Alles heb ik daar, toch miste ik wat ik had’
- De ‘bekende’ Zwolse beveiliger Marc emigreert naar Frankrijk: ‘We jagen onze droom na’
- Anne-Marije woont en werkt in Noord-Italië: ‘Lastig om hier goed te verdienen’
- Marjoleine vertrok naar Oostenrijk: ‘Salarissen liggen hier lager, maar het leven is goedkoper’
- ‘We gaan in Zweden doen waar we energie van krijgen’
- Jessica is manager in Oslo: ‘In de winter is het maar vier uur licht’
- Huis is al verkocht, maar dit gezin ziet tóch af van emigratie: ‘Als we dit hadden geweten…’
- George (68) doet het gewoon: voor de liefde emigreren naar Brazilië ‘Communiceren doe ik via Google Translate’
Emigratieverhalen in kranten, tijdschriften en online
Ook in kranten, tijdschriften en online komen we vaak verhalen tegen van Nederlanders die hun geluk elders zochten. Soms omdat ze verliefd werden op een buitenlandse partner, een onderneming in het buitenland gingen starten of voor een internationaal bedrijf gaan werken. Zelfs het druiligere en grijze weer kan een reden zijn om te emigreren naar een zonnige bestemming, bijvoorbeeld na je pensioen. Juist als je ouder wordt kunnen warmte en zon je leven een stuk aangenamer maken.
Emigreren hoeft niet definitief te zijn. Soms wil je internationale ervaring opdoen omdat het jouw CV een boost kan geven. Werken, studeren, vrijwilligerswerk of als Au Pair aan de slag kan een onvergetelijke ervaring zijn die jouw leven een stuk rijker maakt. Je zou kunnen stellen dan Nederlanders die over de grens durven te kijken avontuurlijker zijn ingesteld en meer doorzettingsvermogen hebben dan de gemiddelde landgenoot.
Het is dan ook bijzonder leuk om de verhalen en ervaringen te lezen van mensen die deze overstap gewaagd hebben. Hoe hebben zij zich voorbereid? Hoe reageert het thuisfront? Wat willen ze bereiken en hoe gaan ze dat doen? Tegen welke problemen lopen ze aan en hoe lossen ze dat op? Hoe vergaat het ze nu? Geen spijt van de emigratie? Wij lezen het graag en smullen er van.
Op deze pagina staan emigratieverhalen met een link naar het origineel die veelal in de lokale media is verschenen. Heb je zelf plannen om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken? Dan kan je hier wat inspiratie opdoen.
Emigratieverhalen uit 2022
Twan (52) emigreerde naar Zwitserland: ’Ik zie geen reden om ooit nog terug te verhuizen’
“Ik ben in 2009 geëmigreerd, nu zo’n 12 jaar geleden. Niet omdat ik Nederland zat was, maar vanwege mijn Zwitserse vriendin. Er ontstond een soort van wedstrijd: wie het eerste een baan kreeg in het andere land moest verhuizen. En dat was ik!” (De Telegraaf 18-01-2022)
Achter de frituurpan in Hengelo dromen van Gambia: ‘We zijn continu op twee plekken bezig’
Ze waren de frikandellen zat, dus wilden Robert en Miranda Klooken uit Keijenborg hun Hengelose snackbar verruilen voor een restaurant in het Afrikaanse Gambia. (De Gelderlander 14-01-2022)
Trendonderzoek: een op vijf boeren en tuinders overweegt emigratie
Hoeveel vertrouwen hebben boeren en tuinders in de toekomst voor hun bedrijf in Nederland? Dat een op de vijf ondernemers eraan denkt om te emigreren, zegt genoeg. Deskundigen verwachten ‘een kleine emigratiegolf’.(Nieuwe Oogst 10-01-22)
Ilona’s goede voornemen voor 2022: ’Ik ga emigreren naar Curaçao’
Mijn man kreeg de mogelijkheid om voor drie tot vijf jaar op Curaçao te gaan werken. Hij heeft al lang de wens om een paar jaar in het buitenland te wonen. Toen hij in september solliciteerde had ik net besloten dat ik wilde stoppen bij de politie en de sprong naar ondernemerschap wilde maken. Het was voor ons het perfecte moment om dit avontuur met zijn tweeën aan te gaan. In april vertrekken we. (De Telegraaf – 04-01-2022)
Selfmade boerin Elvira van Maanen uit Nieuw-Balinge en haar gezin gaan emigreren. ‘We blijven onze droom najagen: boer worden’
Boerin Elvira van Maanen uit Nieuw-Balinge, die in 2020 een koffiedate had met landbouwminister Carola Schouten gaat nu emigreren.(Dagblad van het Noorden 04-01-2022)
Kies je onderwerp
Emigratieverhalen uit 2021
‘De liefde vinden stond niet op mijn planning’
Ferry (34) volgende zijn hart en verhuisde naar Noorwegen. “Het gaat niet alleen om groeien en leren, om erkenning. Het gaat om verbinding. En die heb ik, met een heel lief meisje, zelfs met een paar landen ertussen. Wat zou er gebeuren als die afstand er niet was? Ik besloot dat te onderzoeken en drie weken te blijven. Ik regelde uiteindelijk een uitwisseling met Bodø en een jaar later ben ik hier nog. Ik woon bij Une en heb mijn huis in Eindhoven verhuurd. (RTLnieuws – 29 december 2021)
Bas en Mira emigreren naar Ibiza voor eigen bedrijf: ‘We zijn onze droom achterna gegaan’
Bas is met Mira naar het Spaanse eiland geëmigreerd en hebben ze samen B&M Experience opgezet. Ze richten zich met hun bedrijf vooral op Nederlandse toeristen die er terecht kunnen voor onder meer bootcamps, fiets- en wandeltochten, yoga en massages. (De Gelderlander – 28-12-2021)
‘Mensen denken dat in Dubai alleen maar gefeest wordt’
Sophie Scheltema verhuisde naar Dubai. “Mijn vriend kreeg hier een baan en het leek mij meteen leuk om mee te gaan. Mijn vader heeft vroeger voor zijn werk in Jordanië gezeten. Het Midden-Oosten heeft mij ook altijd getrokken. Toen bleek dat ik mijn werk prima vanuit Dubai kan doen, want Ebury is een internationaal bedrijf en heeft hier een kantoor.” (NU.nl – 28-12-2021)
De Nijverdalse familie Harmeling emigreerde naar Zweden, maar opeens kwam alles eruit. Heimwee: ‘Alles heb ik daar, toch miste ik wat ik had’
Alles had ze. Vrijheid, natuurschoon, rust, een prachtig huis en vriendelijke buren. Paula Harmeling begon ook het Zweeds al aardig te spreken. En toch barstte ze op een dag in tranen uit. Opeens, tijdens het douchen. Heimwee. ‘Ik vertrek’ werd: we komen terug. „Je leert jezelf wel heel erg kennen.” (Tubantia 26-12-2021)
De ‘bekende’ Zwolse beveiliger Marc emigreert naar Frankrijk: ‘We jagen onze droom na’
Samen met zijn vrouw Sylvia emigreert Marc half januari naar Frankrijk om daar een B&B te beginnen. “Het is geen gemakkelijke stap, maar we jagen onze droom na.” (indebuurt Zwolle – 21-12-2021)
Anne-Marije woont en werkt in Noord-Italië: ‘Lastig om hier goed te verdienen’
Anne-Marije is door de liefde in Italië terechtgekomen. Ik heb mijn vriend in een restaurant in Waalwijk leren kennen, waar hij toen werkte. Na anderhalf samen in Nederland te hebben gewoond, begon hij zijn familie in Italië en de bergen erg te missen. Hij wilde graag terug en ik dacht: waarom niet, het lijkt me een leuk land om in te wonen. We dachten dat we hier zo’n drie jaar zouden zijn, maar nu zijn we zeven jaar verder.” (NU.nl – 14 december 2021)
Marjoleine vertrok naar Oostenrijk: ‘Salarissen liggen hier lager, maar het leven is goedkoper’
Diploma halen, studeren, baan bemachtigen, sparen, huis kopen, settelen. En dan zo vroeg mogelijk met pensioen. Zo hoort het misschien, maar het kan ook anders. In deze reeks mensen die hun financiële leven minder voorspelbaar invullen. Deze keer Marjoleine Goedhart (49). Ze zegde haar goedbetaalde baan op, vertrok naar Oostenrijk waar ze van veel minder geld veel gelukkiger leeft. (AD – 08-12-2021)
‘We gaan in Zweden doen waar we energie van krijgen’
Peter Evander gaat samen met zijn partner, Ina van der Velde terug naar Zweden. Op 10 november stapten ze op de boot en 11 november kwamen ze aan in Zweden. Zweden is zo mooi! En we kunnen er leven zoals we dat zelf willen: in harmonie met de natuur, met rust en ruimte om ons heen. In Nederland is het druk. Je staat vast in de file. Rust is ver te zoeken. Dat wilden we niet meer. In Zweden willen we ons leven leiden op een manier die bij ons past. Back to basic, zelfvoorzienend en in samenhang met de natuur. (Kijk op Bodegraven – 17-11-2021)
Jessica is manager in Oslo: ‘In de winter is het maar vier uur licht’
– “Toen ik een paar jaar bij TOPdesk werkte, wist ik dat ik meer wilde. Ik wilde graag leiding geven aan een eigen team. Het liefst in het buitenland. Samen met onze ‘talent lead’ heb ik een vijfjarenplan opgesteld. Daarna kwamen er verschillende kansen voorbij. Ik kon bijvoorbeeld naar Australië, maar dat leek me toch net iets te ver. Daarna kreeg ik de mogelijkheid om naar Noorwegen te gaan. Dat leek me meteen heel tof.” (NU.nl 30-11-2021)
Huis is al verkocht, maar dit gezin ziet tóch af van emigratie: ‘Als we dit hadden geweten…’
Jacco en Dimphy de Ruiter uit Bodegraven dromen er al ruim tien jaar van om naar Italië te verhuizen met hun kinderen Sem (12) en Bo (9). Dit jaar leek die droom werkelijkheid te worden: ze vonden een restaurantje aan het Ledromeer en verkochten hun huis. Maar nu gaat de emigratie niet door… (De Gelderlander – 18-11-2021)
George (68) doet het gewoon: voor de liefde emigreren naar Brazilië ‘Communiceren doe ik via Google Translate’
Slechts vier bezoeken aan Brazilië deden molenaar George Middendorp besluiten een nieuw leven te beginnen in een land waar hij de taal amper spreekt en waar hij amper sociale contacten heeft. Toch heeft de 68-jarige Westlander dit over voor maar één persoon: zijn grote liefde, Elizabete. (AD – 30-10-2021)