Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 5 minuten
Wat is DigiD?
DigiD (uitgesproken als die-gie-dee) is de naam van een digitaal systeem waarmee Nederlandse overheden iemands identiteit kunnen controleren. Het is een soort digitaal paspoort voor overheidsinstanties. De DigiD wordt door veel organisaties gebruikt als verplichte toegang tot hun online dienstverlening, omdat het relatief veilig is. Dankzij jouw DigiD kan je overal ter wereld makkelijk en veilig inloggen. Jouw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd.
Heb je nog geen DigiD? Vraag jouw DigiD aan voordat jij je uitschrijft bij je gemeente. Het is makkelijker om een DigiD vanuit Nederland aan te vragen dan vanuit het buitenland. Met jouw DigiD kan je ook vanuit het buitenland inloggen bij Nederlandse organisaties.
Heb je de DigiD app al? Bij veel Nederlandse overheidsorganisaties heb je deze nodig naast jouw DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord. Download en activeer daarom de app voor vertrek naar het buitenland. Zo weet je zeker dat je kunt inloggen.
Naar het buitenland? Regel je DigiD!
Of je nu gaat emigreren of voor langere tijd naar het buitenland gaat, regel voor je vertrek je toegang tot DigiD. Download ook de app. Hiermee heb je een belangrijk hulpmiddel om met de overheid, ambassades, verzekeraars, gemeenten, zorgverleners, etc., te communiceren. Woon je nog in Nederland? En verhuis je binnenkort naar het buitenland? Regel dan vóór vertrek het volgende:
- Download de DigiD app op jouw mobiele apparaat en voeg de ID-check toe.
- Voeg je mobiele telefoonnummer toe aan uw DigiD-account en activeer de sms-controle.
Dit kan je in het buitenland een hoop moeite besparen. Zo weet je ook zeker dat je straks jouw zaken met de Nederlandse overheid, zorg, onderwijs of pensioenfonds direct kunt regelen via DigiD.
Wonen in het buitenland en DigiD
Woon je in het buitenland? En heb je de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan kan je een DigiD aanvragen. Had je al een DigiD voordat je verhuisde naar het buitenland? Dan kan je die gewoon blijven gebruiken.
Kom je wel of niet in aanmerking?
Om een DigiD aan te vragen ‘vanuit het buitenland’, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:
- Je woont in het buitenland.
- Je bent in het bezit van de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander EER-land (de EU-landen, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein).
- Geldig paspoort of identiteitskaart van een EER-land (let op: geen rijbewijs).
- Burgerservicenummer (BSN).
- Inschrijving in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI).
- Mobiele telefoon waarop je sms-berichten kunt ontvangen.
- E-mailadres.
Activatiecode ophalen bij een balie
Heb je het aanvraagformulier ingevuld? Dan ontvangt je een baliecode per sms en e-mail. Met deze code kan je binnen 30 dagen jouw brief met DigiD-activeringscode ophalen bij een van de DigiD-balies. Neem het volgende mee naar de balie:
- baliecode (je hebt deze ontvangen per sms en per e-mail);
- paspoort of identiteitskaart van een EER-land (waarvan je het documentnummer hebt ingevuld op jouw aanvraag);
- burgerservicenummer.
Let op, niet elk land heeft een DigiD-balie.
Ik woon in het buitenland en ontvang AOW
Woon je in het buitenland en ontvang je AOW? Dan hoef je niet langs een balie. Vraag jouw DigiD aan via de Sociale Verzekeringsbank. Je ontvangt de brief met jouw DigiD activeringscode op je adres in het buitenland.
Ik kan niet naar een balie komen
Kan je niet naar een DigiD-balie gaan? Bijvoorbeeld vanwege de reisafstand of vanwege de kosten? Als je in het buitenland woont, dan kan je jouw activeringscode ook digitaal ontvangen door te videobellen met Nederland Wereldwijd. Kijk voor meer informatie onder DigiD-balies in het buitenland.
Inloggen met Europees erkend inlogmiddel
Een andere mogelijke optie is dat je inlogt met het nationale inlogmiddel van het Europese land waar je op dit moment woont. In Europa zijn landen namelijk verplicht om steeds meer diensten digitaal toegankelijk te maken voor inlogmiddelen uit andere Europese landen. Stel je woont in België. Dan kan je de Belgische ‘DigiD’ (itsme) aanvragen. Hiermee kan je bij steeds meer organisaties in Nederland inloggen. Of dat ook in jouw situatie mogelijk is hangt af van in welk land je woont en bij welke organisatie je wilt inloggen. Ook heb je bij de meeste organisaties een burgerservicenummer nodig om in te kunnen loggen. Kijk op de website van Rijksoverheid vanuit welke landen en bij welke organisaties je kunt inloggen.
Andere mogelijkheden
Het is niet verplicht om jouw zaken online te regelen via DigiD of een buitenlandse inlogmethode. Misschien kan jij jouw zaken op een andere manier regelen. Vraag dat na bij de organisatie waarmee je te maken hebt.
Machtigen
Steeds meer zaken met de overheid regel je digitaal, bijvoorbeeld de belastingaangifte. Wil je hier hulp bij of wil je iemand helpen? Dan kan je iemand anders hiervoor toestemming geven. Dit kan met DigiD Machtigen. Let op, geef jouw DigiD-inloggegevens nooit aan een ander, maar gebruik DigiD Machtigen.
Wie kan je machtigen?
- Personen, bijvoorbeeld een familielid of een sociaal werker
- Bedrijven, bijvoorbeeld jouw belastingadviseur.
Je geeft iemand toestemming (een machtiging) voor een specifieke taak, bijvoorbeeld een belastingaangifte. En voor een vastgestelde periode, bijvoorbeeld een jaar. De persoon die je machtigt heeft dus alleen voor die periode toegang tot deze specifieke gegevens.
Bron: Rijksoverheid.nl – De bovenstaande tekst is uitsluitend ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informeer voor de actuele regelgeving altijd bij de officiële instanties.