Reizen, op reis! Het zijn magische woorden die direct geassocieerd worden met iets leuks, iets prettigs. Een fijn vooruitzicht en veel voorpret. Een van de belangrijkste redenen om te reizen is avontuur en ontdekken. Een nieuwe inspirerende omgeving, een andere cultuur, andere eetgewoonten en een vreemde taal. Het prikkelt onze nieuwsgierigheid. Je breekt uit de sleur door iets nieuws te beleven en andere mensen te ontmoeten. Het is spannend en ontspannend tegelijk. Reizen: We love it!
Op NaarhetBuitenland.info lees je alles over lange reizen naar het buitenland. Hoe jij je het beste kan voorbereiden, vaccinaties, reisverzekeringen, visums en andere zaken die van belang zijn.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 9 minuten
Van reizen wordt je gelukkig!
Dat we gelukkig worden van reizen is algemeen bekend. Vraag iemand wat hij gaat doen als hij de loterij wint en het antwoord zal meestal zijn: op reis! We werken het hele jaar hard om die ene reis te maken daar kijken we lang naar uit. Vanaf het uitkiezen van een reisbestemming tot de daadwerkelijke reis, we genieten van ieder moment. Reizen is goed voor jezelf en je ontwikkeling. Soms moet je even uit de dagelijkse sleur om opnieuw geïnspireerd te worden. Op reis gaan is dan de perfecte oplossing voor nieuwe ideeën. Een andere omgeving helpt je vaak om heel anders te denken. Een workation zorgt zelfs voor meer productiviteit. Voor velen is reizen ontspanning. Even in een andere omgeving zijn, ver weg van werk. Even helemaal niets moeten is natuurlijk ook een lekker gevoel. Op een bedje bij het strand of zwembad met een gloednieuw boek in je handen is voor sommigen een ideaal tijdverdrijf. De vrije tijd geeft je het gevoel weer de controle te hebben over je eigen leven.
Meer mogelijkheden om te reizen: verder, vaker en langer
Omdat reizen een belangrijk onderdeel vormt van ons leven en ons gelukkig maakt, ontstaan er ook steeds meer variaties. Daarbij worden we geholpen door een verdere globalisering, de beschikbaarheid van betaalbare vliegtickets en de digitalisering, waardoor wij bijvoorbeeld op afstand kunnen werken. De combinatie van reizen en werken wordt steeds populairder en komt dan ook tot uiting bij bijvoorbeeld backpackers, digital nomads en een workation.
Dankzij onze welvaart kunnen steeds meer ouderen en gepensioneerden overwinteren. Een reis naar bijvoorbeeld Thailand of Bali was vroeger voor velen onbetaalbaar. Nu hoeft het niet echt meer te kosten dan een verblijf in het Middellandse Zee gebied. We gaan niet alleen verder op reis maar ook vaker en langer. Op deze website besteden we daarom specifiek aandacht voor lange reizen en een lang verblijf in het buitenland. NaarhetBuitenland.info is dan ook een kennisplatvorm voor iedereen die voor langere tijd naar het buitenland vertrekt! Bijvoorbeeld voor een taalreis of een wereldreis.
We gaan dus steeds vaker en langer op reis. Drie maanden, een jaar of wellicht definitief? Een wereldreis maken, een jaartje backpacken, werken of studeren in het buitenland, overwinteren of zelfs emigreren. De mogelijkheden om je grenzen te verkennen en je horizon te verbreden zijn binnen handbereik. Deze website zal je daarbij helpen, wij hebben de juiste informatie, tips en nuttige adviezen voor je vertrek en je verblijf in het buitenland. Ben je, emigrant, expat, werkende in het buitenland, pensionado, overwinteraar, internationaal student, digital nomad, wereldreiziger of backpacker? Hier lees je alles wat je moet weten vanaf de voorbereiding van reis tot je vertrek en verblijf in het buitenland.
Voorbereiding op jouw reis
Omdat wij ervan overtuigd zijn dat een korte of lange reis naar het buitenland beter verloopt met een goede voorbereiding besteden wij daar veel aandacht aan. Zo lees je alles over reisadviezen, reisdocumenten en visum, gezond op reis (medicijnen en vaccinaties), veel voorkomende ziekten op reis, de rol van buitenlandse ambassades, reizen met je huisdier, de douane en reisverzekeringen.
Lees hier alles over hoe jij je kan voorbereiden op een lange reis en een tijdelijk of definitief verblijf in het buitenland: naarhetbuitenland.info/reizen/voorbereiding-reizen/ >>
Kort verblijf in het buitenland (korter dan 8 maanden)
Wanneer je korter dan 8 maanden in het buitenland verblijft is de impact niet zo groot. De 8 maanden grens is belangrijk omdat een langer verblijf door de overheid wordt gezien als emigratie. Zo moet jij je dan ook laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen in je gemeente. Veel Nederlanders kiezen er voor om 3 of 4 maanden in het buitenland te overwinteren. Weer andere gaan een half jaartje werken buiten Nederland, een paar maanden reizen of backpacken kan natuurlijk ook. Dat kan allemaal zonder veel consequenties, al moet je ook een relatief korte reis goed voorbereiden.
Lees hier meer over het onderwerp: ‘Een kort verblijf in het buitenland’: naarhetbuitenland.info/reizen/kort-verblijf-buitenland/ >>
Kies je onderwerp
Lang verblijf in het buitenland (de 8 maanden grens)
Op deze website gebruiken we de term kort op reis (minder dan 8 maanden) en lang op reis (meer dan 8 maanden). De reden daarvoor is dat een verblijf van meer dan 8 maanden in het buitenland verregaande consequenties heeft (voor de overheid ga je dan emigreren). Zo moet je bij een verblijf van 8 maanden in het buitenland, jezelf uit laten schrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP) van je gemeente. Die 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als je binnen een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen. Het maakt daarbij ook niet uit of jij je huis in Nederland aanhoudt.
Na het uitschrijven bij een Nederlandse gemeente komen jouw gegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan. Dit is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Jouw burgerservicenummer (BSN) blijft geldig. Je uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids)organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en pensioenfondsen. Het uitschrijven heeft mogelijk gevolgen voor je zorgverzekering, particuliere schadeverzekeringen, eventuele uitkeringen en je hebt voor je reis en verblijf in het buitenland een speciale reisverzekering voor lange reizen nodig.
Lees hier meer over een lang verblijf in het buitenland en de consquenties daarvan: naarhetbuitenland.info/reizen/lang-verblijf-in-het-buitenland-8-maanden/ >>
Overwinteren in het buitenland
Tijdens de wintermaanden in Nederland voor een langere periode naar het buitenland vertrekken noemen we overwinteren. Ieder jaar ontvluchten ruim een half miljoen Nederlanders het gure klimaat tijdens de wintermaanden in ons land om elders te overwinteren. Meestal betreft het gepensioneerde Nederlanders. Zo’n 60% van de Nederlandse overwinteraars is tussen de zestig en zeventig jaar oud. De reden om te gaan overwinteren zijn divers maar de meest genoemde reden is een aangenamer klimaat en vanwege een aantal gezondheidsvoordelen.
Denk er aan dat een lang verblijf consequenties kan hebben voor je zorgverzekering, je reisverzekering en ook andere verzekeringen als jij je huis in Nederland voor langere tijd niet bewoond achterlaat.
Lees hier meer informatie over overwinteren in het buitenland: naarhetbuitenland.info/reizen/overwinteren-in-buitenland/ >>
Backpacken
Backpacken is een bijzondere vorm van reizen. Met slechts een beperkte hoeveelheid bagage in je rugzak de wereld verkennen. Populair geworden onder studenten maar nu is het onder alle lagen van de bevolking een populaire manier van reizen geworden. Vooral jongeren kiezen voor backpacken vanwege de vrijheid, maar de moderne backpacker is niet meer aan leeftijd gebonden. Stelletjes, gezinnen, maar ook ouderen reizen tegenwoordig al backpackend de wereld over. Daarnaast heeft een backpacker tegenwoordig meer te besteden en zo is de term flashpacker ontstaan. De belangrijkste eigenschap bij het backpacken is dat je in principe niets vastlegt. Daardoor is het vooral avontuurlijk omdat je niet weet waar en waneer je ergens naar toe reist. Sommige backpackers werken ook tijdens hun reis om zo weer voldoende budget te hebben om verder te reizen.
Verzekeraars bieden speciale reisverzekeringen aan voor backpackers. Deze backpacker reisverzekeringen kun je voor een langere periode afsluiten. Tot maximaal twee jaar. Maar er zijn nog meer verschillen ten opzichte van een standaard reisverzekering. Zo is het toegestaan om tijdens je reis te werken. Niet iedere backpacker zal een avontuurlijke reis gaan maken. Maar omdat je ver van huis bent is het plezierig om een goede reisverzekering te hebben. Soms moet je ook volledig tegen medische kosten zijn gedekt omdat jij je zorgverzekering op moet zeggen.
Lees hier meer over het onderwerp backpacken: naarhetbuitenland.info/reizen/backpacken/ >>
Wereldreis
Een wereldreis maken, wie wil dat nou niet? Andere landen en culturen verkennen. Jouw horizon verbreden en de wereld ontdekken. Een wereldreis is in strikte zin een reis waarbij elke meridiaan minstens eenmaal gepasseerd wordt. Een wereldreiziger wordt ook wel een ‘Globetrotter’ genoemd. Voor wereldreizen wordt als vervoermiddel in het algemeen het openbaar vervoer gebruikt, waarbij intercontinentaal meestal voor het vliegtuig wordt gekozen. Een cruise als wereldreis stijgt ook in populariteit. De reisbranche biedt speciaal voor wereldreizen de Round-The-World-Tickets, waarmee in meerdere etappes en met inbegrip van trajecten over land eenmaal om de wereld gevlogen kan worden. Of je nu gaat backpacken of op een andere manier over de wereld gaat reizen, je ontkomt er niet aan het een en ander te moeten voorbereiden. Welke route leg je af? Hoeveel geld heb je nodig als je gaat wereldreizen en hoeveel wil je uitgeven tijdens je reis? Welke reisverzekering is het beste geschikt voor een wereldreis?
Lees hier meer over het maken van een wereldreis en de belangrijkste aandachtspunten: naarhetbuitenland.info/reizen/wereldreis/ >>
Taalreis
Een nieuwe taal leren kan prima in combinatie met reizen. Een taalreis is de leukste, avontuurlijkste en meest effectieve manier om een vreemde taal te leren spreken. Je kan tijdens je taalreis bij een gastgezin verblijven. Met als voordeel dat je taalvaardigheid snel verbeteren doordat je wel moet communiceren met de familie! Of kies je voor een verblijf met tientallen andere internationale studenten. Afhankelijk van hoe lang je naar het buitenland vertrekt om een vreemde taal te leren zal je ook moeten zorgen voor een gedegen reisvoorbereiding.
Lees hier informatie over een taalreis en de juiste voorbereiding: naarhetbuitenland.info/reizen/taalreis/ >>