Als je lang op reis gaat, in het buitenland gaat wonen of werken, overwinteren of gaat emigreren krijg je vrijwel zeker te maken met de Nederlandse ambassade. Je kan er terecht voor verschillende diensten.
Naast (consulaire) dienstverlening biedt een ambassade ook hulp bij problemen. De Nederlandse ambassade kan je in het buitenland helpen bij bijvoorbeeld vermissing, arrestatie of opname in het ziekenhuis. Ook kan je bij de ambassade terecht voor een tijdelijk reisdocument (noodpaspoort of laissez-passer). Ambassades lenen of geven je geen geld wanneer je geldproblemen hebt.
Inhoudsopgave
Geschatte leestijd: 5 minuten
Wat is een ambassade?
Een ambassade, ook wel ‘diplomatieke missie’ of kortweg ‘missie’ genoemd, is de formele vertegenwoordiging van een land, bijvoorbeeld van het Koninkrijk der Nederlanden, in een ander land. De ambassade is vrijwel altijd gevestigd in de hoofdstad van dat andere land, de zogenaamde ‘ontvangende staat’, of in elk geval in de plaats waar de regering van dat land is gevestigd. Een land heeft slechts één ambassade in een ander land. Een ambassade wordt geleid door een ambassadeur.
Wat is het verschil tussen een ambassade en een consulaat?
Een consulaat, of consulaire post, vertegenwoordigt een land bij de bevolking van een ander land. Een consulaat verleent diensten aan de bevolking van dat (ontvangende) land, bijvoorbeeld visaverlening, en ook aan de eigen onderdanen van het consulaat in het andere land, vooral op het gebied van burgerlijke stand en het bevorderen van handelscontacten. Overigens hebben veel ambassades ook een consulaire afdeling. Een land kan, naast een ambassade, een of meer consulaten in een land hebben, bijvoorbeeld in belangrijke handels- of havensteden. Grote consulaten worden soms tot consulaat-generaal benoemd. In dat geval valt een aantal gewone consulaten onder een bepaald consulaat-generaal. Een consulaat wordt geleid door een consul; een consulaat-generaal door een consul-generaal.
Advies en informatie door ambassade en consulaat
Ambassades en consulaten geven ook informatie en advies aan Nederlanders die in het buitenland wonen. Bijvoorbeeld op het gebied van het Nederlandse personenrecht, familierecht en het Nederlandse nationaliteitsrecht. Ook kan je contact opnemen met de Nederlandse ambassade als je bijvoorbeeld een bedrijf wil beginnen in het land waar je woont.
Wat kan ik regelen bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal?
Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland kunnen voor Nederlanders consulaire akten en verklaringen opstellen. Een beperkt aantal ambassades en consulaten is ook bevoegd om akten voor de burgerlijke stand af te geven. Ambassades en consulaten mogen niet handelen in strijd met lokale wetgeving en regelgeving.
Je kan bij een Nederlandse ambassade of consulaat terecht voor verschillende diensten zoals:
- Verklaringen aanvragen (o.a. verklaring van in leven zijn – attestatie de vita, verklaring over Nederlanderschap).
- Documenten legaliseren (o.a. legaliseren van handtekening of identiteitsbewijs).
- DigiD (o.a. DigiD-activeringscode ophalen in het buitenland).
Wanneer is een consulaire verklaring nodig?
Nederlanders in het buitenland kunnen om verschillende redenen een consulaire verklaring nodig hebben. Bijvoorbeeld voor de Sociale Verzekeringsbank, pensioenfondsen of een Nederlandse gemeente of voor de lokale autoriteiten in het buitenland. Houd er rekening mee dat ambassades en consulaten bij het opstellen van een consulaire verklaring de lokale wet- en regelgeving niet mogen overtreden.
Waar vraag ik een consulaire verklaring aan?
Je kan een consulaire verklaring aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je woont. Neem contact op met de ambassade in het land waar je verblijft om deze aan te vragen.
Kies je onderwerp
Paspoort en ID-kaart
Woon je als Nederlander in het buitenland? Dan kan je bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten generaal een nieuw paspoort of een identiteitskaart aanvragen. Dit kan ook bij de gemeentebalie op Schiphol en bij een aantal gemeenten.
Waar reisdocument aanvragen in het buitenland?
Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten-generaal. Op hun websites vindt je de volgende informatie:
- hoe je een paspoort of ID-kaart aanvraagt;
- hoe je hiervoor een afspraak maakt;
- welke documenten je daarvoor nodig hebt.
Nooddocumenten kan je aanvragen bij alle Nederlandse consulaire vertegenwoordigingen (ambassades, consulaten-generaal en consulaten).
Paspoort en ID-kaart aanvragen in Nederland
Ben je Nederlander en woon je in het buitenland? Dan kan je ook op Schiphol en bij een aantal gemeenten in Nederland een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Op Schiphol kan dit bij de paspoortbalie in Aankomsthal 2.
Ambassade en ondernemen in het buitenland
Voor (startende) internationale ondernemers is informatie over internationale markten en financiering belangrijk. De overheid steunt de bedrijven hierbij. Niet alleen met basisinformatie over landen, maar ook met informatie over de afzetmarkt en investeringsmogelijkheden in die landen.
In het buitenland staat een uitgebreid netwerk van ongeveer 150 Nederlandse vertegenwoordigingen voor je klaar. Deze vertegenwoordigingen onderhouden een uitgebreid netwerk met lokale bedrijven en overheidsinstanties. Je kan gebruik maken van dat netwerk als je zaken wilt doen in een bepaald land. Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland staan ondernemers met raad en daad bij. Denk bijvoorbeeld aan advies over de lokale cultuur of het uitvoeren van een marktscan. Wil je contact met een vertegenwoordiger van Nederland? Dan kan je contact opnemen met de Nederlandse ambassade in het betreffende land.
Bron: Rijksoverheid.nl – Disclaimer: De bovenstaande tekst is uitsluitend ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informeer voor de actuele regelgeving altijd bij de officiële instanties.