De Expat Insider 2021-enquête geeft inzicht waarom expats naar het buitenland verhuizen en wat ze daar verwachten van hun loopbaan en leven. Volgens de enquête noemt 47% van de werkende expats hun carrière als de belangrijkste reden om naar een ander land te verhuizen. De meesten vonden zelfstandig een baan (17%), werden internationaal geworven (15%), of werden door hun werkgever gestuurd (13%). Slechts 2% verhuisde naar het buitenland om een eigen bedrijf te starten.
Het onderzoek van dit jaar richtte zich vooral op de toekomst van werken in het buitenland. Expats vertellen hoe het echt is om in het buitenland te werken en beschrijven hun werkomstandigheden. Ze geven ook inzicht in hoe het nieuwe werken (zoals werken op afstand) hun beroepsleven veranderen en wat hun toekomstverwachtingen zijn.
Het rapport is gebaseerd op de antwoorden van 12.420 expats die op de online-enquête hebben gereageerd. De resultaten met betrekking tot werk zijn gebaseerd op de antwoorden van 8.313 expats met een baan. Ze zijn gemiddeld 43,1 jaar oud, waarvan 53% man en 46% vrouw. De reacties kwamen van expats in 59 landen, met Taiwan, Mexico en Costa Rica als de drie beste plaatsen om te werken, terwijl Koeweit, Italië en Zuid-Afrika de onderste drie plaatsen bezetten.
Onderwijs, ICT en financiële dienstverlening
Op het gebied van werkgelegenheid heeft 30% een senior/specialistische functie, gevolgd door lager/middenkader (17%) en topmanagers/leidinggevenden (13%). Elf procent is zelfstandige of freelancer, 9% is leraar/professor en 7% heeft elk een baan op instapniveau of heeft een eigen bedrijf. De meest voorkomende sectoren waarin expats werken zijn onderwijs (12%), ICT (11%) en financiële dienstverlening (8%). Andere veel genoemde vakgebieden zijn productie en techniek (7%), gezondheidszorg (6%) en reclame, marketing en communicatie (5%).
Ongeveer een derde van de werkende expats (33%) heeft een bruto jaarinkomen variërend van $ 50.000 tot $ 100.000, 44% verdient $ 50.000 of minder, terwijl 23% meer dan $ 100.000 verdient.
Positieve balans werk – prive
Zeker 82 procent van de respondenten werkt fulltime, maar dat is vier procentpunt minder sinds 2015. De gemiddelde arbeidsduur per week is in dezelfde periode gedaald van 42 naar 39,9. Ruim 70 procent van de werkende expats is tevreden met hun uren in 2021, vergeleken met 64% in 2015, en 68% beoordeelt hun werk-privébalans positief versus 63% in 2015.
Expats zijn minder gelukkig met hun lokale carrièremogelijkheden, dat aantal is gedaald naar 49% vergeleken met 60% in 2015. Aan de andere kant waarderen ze hun baanzekerheid nu beter, met 67% versus 60%. Over het algemeen is 73% tevreden met hun baan in het algemeen, dat is 5 punten meer dan in 2015.
Bijna drie op de vijf werkende expats (58%) zeggen dat factoren als autonomie, vrijheid, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing belangrijk zijn in de bedrijfscultuur van hun gastland. Deze waarden hangen nauw samen met het concept New Work, dat nieuwe manieren van werken in het mondiale en digitale tijdperk beschrijft.
De top 10 van landen waar expats het belang van ‘Nieuw Werken’ in de lokale bedrijfscultuur het hoogst waarderen, zijn de Verenigde Staten, de VAE, Finland, Estland, Nederland, Bahrein, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Zweden.
Geef een reactie